IA-bransjeprogrammet for næringsmiddelindustrien har utviklet en veileder for å øke kompetansen om ergonomi i industrien. Kompetanse om ergonomi i kombinasjon med individuelle tilpasninger og opplæring i bruk av hjelpemidler, vil kunne forebygge sykefravær og hindre frafall fra industrien. Arbeidet er tidvis fysisk krevende. Det er derfor viktig å innarbeide gode rutiner og kompetanse blant de ansatte på hvordan den enkelte kan redusere belastning på kroppen. Ergonomifaget har generelle grunnprinsipper å jobbe ut fra som er godt begrunnet i kunnskap om kropp og arbeid.
For alle ansatte
Ergonomiveilederne er ment for alle ansatte i næringsmiddelindustrien, ledere, operatører, tillitsvalgte og verneombud. Veilederne er ment å være lett tilgjengelig og forståelig. I veilederne finner man årsakssammenhenger, hva som skjer i kroppen ved ulike belastninger og gode forslag til hvordan man kan unngå belastninger og plager. Veilederen er et godt utgangspunkt for å få oversikt over din virksomhets risikoområder, før arbeidet med selve risikovurderingen starter.
Under finner du en oversikt over ulike arbeidsstillinger og -miljø som er typisk for industrien. Under hvert punkt finner du informasjon og forebyggende forslag.