Bedrer arbeidsmiljøet i små grupper

Tre rundt et bord

Akkurat slik, med bare noen få rundt bordet, er det enklere å få alle til å ha en mening. Kenneth Aastrøm Hynne, Rolf Ove Korsvei og Ronny Aunan forteller om gode erfaringer med mindre møter. Foto: Georg Mathisen.

De samler ansatte i små grupper for å gjøre arbeidsmiljøet bedre. – Det er mye likere å samle fire–fem enn å ha et allmøte med 40, sier hovedtillitsvalgt Ronny Aunan hos Nortura Steinkjer.

Kjøttbedriften midt i trønderbyen blir mindre. Usikkerheten har hengt over bedriften lenge, og nå er det avgjort at skjæreavdelingen med 79 ansatte legges ned og flyttes til Tønsberg.
Parallelt med at fremtiden til Nortura Steinkjer har vært utredet, har likevel de nå 186 ansatte arbeidet for fullt for å gjøre arbeidsmiljøet best mulig. Bedriften er aktivt med i IA-bransjeprogrammet for næringsmiddelindustrien.
– For oss startet det med at vi hev oss på «En bra dag på jobb». Så har vi arbeidet videre og videreutviklet det, forteller avdelingsleder Kenneth Aastrøm Hynne. – Det er en del ting som du aldri kommer i mål med!

Det er ikke mange fysisk lettere jobber å tilby den som trenger det. Nortura Steinkjer slakter og skjærer gris og har ikke finstykking, forteller Rolf Ove Korsvei (fra venstre), Ronny Aunan og Kenneth Aastrøm Hynne.

Alle snakker

Derfor holder flere av avdelingene regelmessige møter. Ikke allmøter der det gjerne er de samme som snakker hver gang, men møter med mindre grupper.
– Det er ikke bare en liten del av fabrikken som skal få komme til orde. Vi må klare å involvere alle, sier hovedverneombud Rolf Ove Korsvei. – De faste medlemmene i disse gruppene er tillitsvalgt, verneombud og leder.
– Så har vi rullerende medlemmer i tillegg. Nye operatører har nye måter å se problemene på, fastslår hovedtillitsvalgt Ronny Aunan. De tillitsvalgte og verneombudene oppfordrer kollegene til å si meningen sin og forklarer at det ikke er noe som er flaut å si.
– På allmøter er det de samme stemmene som kommer frem. På denne måten går vi litt mer ned i dybden, sier Kenneth Aastrøm Hynne.

Ned i detaljene

På møtene kommer det opp både store og små problemer. Alt fra ombygging eller samarbeid mellom avdelingene til vareflyt eller en liten detalj på én skjærestasjon.
Rolf Ove Korsvei er overbevist om at de ukentlige møtene i avdelingene bidrar til positive holdninger.
– At du blir viktiggjort og tatt inn på råd, er positivt. «Jeg blir sett og hørt». Litt lav grad av selvbestemmelse er typisk for bransjen vår. Det kan jo gå ut over motivasjonen, sier han. Tallene skal nås, grisene skal skjæres, det er et press og det er lite rom for å ha en dårlig dag.
Nå som nedleggelsesspøkelset henger over anlegget, så blir også møtene et punkt der det går an å prate. Selv om det ikke er første gangen Nortura Steinkjer trues av store endringer, så holder produksjonen seg godt oppe. – Akkordmessig har vi faktisk aldri ligget bedre an på skjæring enn vi gjør akkurat nå, forteller Korsvei.

Fysiske jobber

Sykefraværet har gått litt opp. Men mye av det skyldes korona og nulltoleranse i den forbindelse.
– Det ser ut til at vi er på rett vei. Vi har gjort tiltak som vi får tilbakemeldinger om at har bidratt. Vi hadde en undersøkelse som viste noe som vi måtte arbeide med, og det har vi gjort. Vi har gjort ting litt annerledes på lederstrukturen, flyttet ned det nærmeste lederleddet og skiftet noen personer. Når samarbeidet er godt, er terskelen mye lavere for å få til dialog, sier Hynne. Det er blitt dialog i stedet for å få kjeft, ifølge Aunan.
Korttidsfraværet er lite. De aller fleste er sjelden syke. Så er det noen som rammes av mer langvarige problemer og drar prosenten opp.
– Dette er fysiske jobber. Anlegget her har veldig lite finstykking, så det er nesten ikke fysisk lette jobber igjen, understreker Hynne. Dermed er mulighetene små til å gi folk andre oppgaver hvis skuldrene eller ryggen trenger litt lettere arbeid i en periode.
– Vi har mange tiltak, som for eksempel rullering og tilbud om trening. Vi får refundert egen ándelen for frikortet hos fysioterapeut, og vi har kommet med en tilbakemelding om at den smarteste investeringen faktisk ville vært å ansette en fysioterapeut på bygget. Fysioterapeuten er mer aktuell enn legen, mener Rolf Ove Korsvei.

Henter tips

Nortura Steinkjer vil gjerne utnytte bransjeprogrammet til å bli bedre på de tingene som bedriften scorer dårlig på. – Og så skal vi bli enda bedre på det vi allerede er gode på, sier Kenneth Aastrøm Hynne.
Han har snappet opp flere gode historier og tips fra de andre bedriftene i programmet. Ergonomi-appen er et godt tiltak. Ergonomi er blitt en naturlig del når det skal planlegges nybygg eller nye arbeidsposisjoner.
– Vi har også fått testet ut HMS-e-verktøyet som kom gjennom bransjeprogrammet. Det var noe alle syntes at var veldig nyttig å jobbe med, sier Hynne.

(Foto Griser:)
Det er ikke mange fysisk lettere jobber å tilby den som trenger det. Nortura Steinkjer slakter og skjærer gris og har ikke finstykking, forteller Rolf Ove Korsvei (fra venstre), Ronny Aunan og Kenneth Aastrøm Hynne.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: