Spiller for å holde kroppen skadefri
Ny ergonomi-app er lansert.
Er du bransjens beste på ergonomi? Nå kan du lære å arbeide tryggere og samtidig konkurrere mot kollegene.
Ny ergonomi-app er lansert.
Er du bransjens beste på ergonomi? Nå kan du lære å arbeide tryggere og samtidig konkurrere mot kollegene.
Den nye ergonomi-appen er ute. IA-bransjeprogrammet for næringsmiddelindustrien er blitt til et spill. Men først og fremst er det alvor og fagkunnskap.
– Vi kjenner igjen den ergonomiske veilederen i spillet. Det er en sterk link til det faglige, og det har vi vært opptatt av i arbeidet med både spill og veileder, sier Christian Eidsvåg. Sjefen i Bedriftshelsetjeneste AS på Tynset er en av dem som står bak den nye ergonomiske veilederen for næringsmiddelindustrien.
– Vi har prøvd å gjøre den så tilgjengelig som overhodet mulig, understreker Hein Dag Torgersen hos Bedriftshelsen i Vestfold. Han forteller hvordan den tidligere prosjektlederen i bransjeprogrammet, Anne Brit Slettebø, har sørget for at veilederen er laget uten et eneste uforståelig faguttrykk.
(Og forresten: Lurer du på ordet «ergonomi»? Det betyr «tilrettelegging av arbeidsmiljø, særlig med tanke på tilpasning av arbeidsredskaper og andre fysiske forhold», forteller Bokmålsordboka. «Tilpasningen mellom arbeidsmiljø, teknikk og menneske», ifølge Arbeidstilsynet.)
Enda mer tilgjengelig er ergonomilærdommen blitt som spill. De to fysioterapeutene innrømmer det nemlig: – Jeg vet ikke hvor mange som hadde giddet å lese side opp og side ned om ergonomi, så det er flott at vi har fått spillet, sier Hein Dag Torgersen.
Oslofirmaet Attensi er eksperter nettopp på spillbasert trening. Da bedriftene i IA-bransjeprogrammet var samlet til høstwebinar, forklarte Erik Vold hvorfor spill er en god måte å lære på:
– Spillbasert trening er engasjerende. Brukerne får lyst til å gjøre det igjen og igjen, sier han. Når kunnskapen blir til et spill på telefonen eller pc-en, så unngår du det store problemet med å sende folk på kurs: Uansett hvor godt kurset er, så blir den nye kunnskapen borte litt etter litt hvis den ikke holdes ved like.
Attensi har utviklet mange hundre spill. Og nå, altså: Ergonomi.
– Vi har sett hva som funker og hva som ikke funker. Vi ønsker å utfordre dere til å gjøre treningen obligatorisk, sier Vold.
Attensi-kollage Sølve Johannessen oppfordrer ledere, tillitsvalgte og verneombud til å spille selv. Ikke bare fordi det er stas å slå sjefen:
– Dere må gå foran med et godt eksempel. Spille og poste det på kanaler i bedriften! Dere må være tydelige: Si at det er viktig for dere og for bedriften at alle gjennomfører spillet, sier Johannessen.
Selve spillet, det går gjennom hverdagslige, lett kjennelige situasjoner og sørger for at du må passe på hva som er fornuftig og hva som ikke er så lurt.
– Hittil har vi fått tilbakemeldinger om at dette er morsomt og verdifullt. Det blir spennende å se hva flere mener, sier Erik Vold, som anbefaler å ta inn ergonomispillet som en del av opplæringen for nyansatte.
På september-webinaret ble det ellers plass til en gjennomgang av covid og vaksine og en runde om varm luft.
– Du kan ikke pålegge de ansatte å la seg vaksinere! fastslår advokatene Jørgen Wille og Caroline L. Weedon Heide i NHO Mat og Drikke.
– Det å be noen om å vaksinere seg, er inngripende, forteller de. NHO-advokatene forteller også at det skal mye til for å ha lov til å spørre om ansatte har være koronasmittet eller om de er vaksinerte. Arbeidsmiljøloven har egne regler om «kontrolltiltak», med strenge krav, og vaksinespørsmål hører hjemme under den paragrafen.
Orkla Foods har slitt med temperaturen i Fredrikstad. Ved linjen der middagshermetikken lages, har det vært varmt. – Samtidig kan ikke operatørene gå unna og drikke til enhver tid, forklarer teknisk utviklingssjef Sebastian Häll.
I sommer leide Orkla et mobilt kjøleanlegg og to mobile luftbehandlere. – Det har hjulpet oss med temperaturen. Konklusjonen vår er at vi skal dimensjonere et permanent anlegg veldig likt det midlertidige vi har hatt, men vi må legge nye luftkanaler og plassere dem riktig, forteller Häll.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?