De vil hjelpe flere med å tenke på helse mens de er friske. – Vi mennesker tar gjerne grep og oppsøker fysioterapeut etter at vi har blitt sykemeldt. Da har vi ofte gått med vondt en lang stund. Og når kroppen fungerer igjen, blir vi sløvere til å tenke på helse og øvelsene våre. Vi mennesker er rart skrudd sammen slik, sier Lill Tove Hansen.
Hun har nettopp gått av som hovedtillitsvalgt på Orkla Foods Norge, avdeling Stabburet Fredrikstad. Men siden IA-bransjeprogrammet nærmer seg slutten, kommer hun til å følge det videre.
Fysisk aktivitet
I høst betyr det blant annet trening. – Vi har et aktivitetsprogram i Orkla som skal stimulere til økt fysisk aktivitet, og så sliter vi litt med å få opp engasjementet, sier fabrikksjef Lars Erik Myhre. Han vil gjerne knytte sammen aktivitetsprogram og IA-bransjeprogram for å prøve å få til tilpasset styrking av kroppen ut fra hver enkelts behov og arbeidsplass.
– Det er mye manuell jobbing. Bruker du kroppen feil, har du lett for å dra på deg stiv nakke og stive skuldre. Det er viktig at du er bevisst, sier Lill Tove Hansen.
Hun snakker om å bruke kjernemuskulaturen, å bøye bena i stedet for å bøye ryggen og å gi for eksempel kollegene som henger opp pølser, råd og tips om styrke og muskulatur.
– Hadde du vært mer bevisst på helse i de gode periodene, kan det godt hende at det hadde vært mye lenger mellom de periodene hvor kroppen krangler litt, sier hun.
Verneombud
I bransjeprogrammet har Stabburet vært en del av gruppen som meisler ut ny verneombudsopplæring.
– Vi har en tankegang for hvordan vi vil at verneombudsrollen og verneorganisasjonen skal fungere hos oss. Vi kommer til å kjøre det kurset for våre verneombud så fort det er klart. Det er greit av og til å stoppe opp og tenke gjennom hva som egentlig er viktig, sier Lars Erik Myhre.
Snakke mer sammen
Han trekker frem forskjellen på hvordan verneorganisasjonen og tillitsvalgtapparatet fungerer. – Det er fort gjort å glemme at det er et bedre fungerende sentralt opplegg for opplæring og innrullering av nye tillitsvalgte enn av verneombud, sier Myhre.
– Vi tillitsvalgte har både avdelingen i Østfold og forbundet som vi kan kontakte, og det er flere kurs, sier Lill Tove Hansen.
– Det skal bli godt for verneombudene å få en tryggere plattform for hvordan de skal utøve rollen sin. Vi tillitsvalgte er blitt flinkere til å ringe hverandre på tvers av fabrikker i Orkla. Jeg håper at også verneombudet kommer dit. At hovedverneombud her lettere kan ta en telefon til hovedverneombud på Stranda eller Arna, rådføre seg eller drodle noen tanker, sier hun.
Støtte til ventilasjon
I fjor fikk Stabburet støtte fra IA-bransjeprogrammet til bedre ventilasjon. – Vi fikk bistand til en midlertidig ventilasjonsløsning for å sikre arbeidsforholdene og unngå sykefravær. Da fikk vi også gjort oss noen erfaringer med størrelsen på ventilasjonsanlegget før vi skulle investere i permanent anlegg. På den måten var det enklere å skjønne hva som trengs av kjøling, luftsirkulasjon og strømninger, forteller Myhre og Hansen.
Det som Stabburet ikke trenger å arbeide like mye med som mange andre i bransjen, er språk. – Her har Orkla vært tydelige på at vi er norskspråklige. Det er lagt vekt på norsk skriftlig og muntlig i stillingsutlysninger, sier Lill Tove Hansen. – Vi har også valgt ikke å kjøre lederkurset. Orkla har eget opplegg for de tingene som inngår der, forteller Lars Erik Myhre.
Lavere terskel
Det er vanskelig å sammenligne fravær gjennom de siste årene. Orkla er opptatt av sykefraværet, men likevel er det for høyt hos Stabburet, ifølge Hansen.
Bransjeprogrammet gjør terskelen lavere for å ta kontakt med andre bedrifter hvis det er behov for det. – Bransjen har mange av de samme utfordringene uavhengig av hvilken fabrikk det dreier seg om, og så tenker vi likevel litt forskjellig, sier Lill Tove Hansen.