Regionsamling i Skien
IA-bransjeprogrammene til næringsmiddelindustrien, leverandørindustrien for olje og gass samt byggenæringen dro mandag 16.september til Skien for å møte næringslivet i Vestfold og Telemark.
IA-bransjeprogrammene til næringsmiddelindustrien, leverandørindustrien for olje og gass samt byggenæringen dro mandag 16.september til Skien for å møte næringslivet i Vestfold og Telemark.
Med seg hadde de både NHO, NNN og NAV Arbeidslivssenter Vestfold og Telemark. Målet var å gi informasjon om tiltakene som er utarbeidet i bransjeprogrammene og som alle kan vurdere å ta i bruk i sin bedrift. NAVs rolle som støttespiller, fasilitator eller prosessveileder ble også godt presentert.
Helene Naper fra NHO Vestfold og Telemark ønsket velkommen med en kort innledning om IA-avtalen. Prosjektleder for IA-bransjeprogrammet for næringsmiddelindustrien, Caroline Dyrnes, fortalte om både bedriftstiltak utviklet av bedriftene selv, samt bransjetiltak laget for hele bransjen, godt utprøvd av bedriftene i prosjektet. Tiltakene er fundert i kunnskap om bransjen og det vi vet er utfordringene bedriftene til daglig har, som blant annet ergonomi, ledelse, språk, og partssamarbeid. Hun hadde også med seg et rykende ferskt eksemplar av en ny kompetansekartlegging utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI). Dette verktøyet gir en pekepinn på hva slags kompetanse det er anbefalt å ha i tilknytning til IA-/HMS-arbeid, og hvor man kan få en oversikt over hvor man allerede er god, og hvor man kan bli bedre.
Prosjektleder for IA-bransjeprogram for leverandørindustrien, Petter Arnesen, fortalte om arbeidet i sin bransje. En bransje mindre preget av sykefravær, men i større grad av endring og omstilling, som gjør de ansatte ekstra sårbare. Prosjektet "Dysleksivennlig arbeidsplass" har vært sentralt i dette prosjektet den senere perioden, med mange bedrifter som har deltatt. Dette er nå forlenget gjennom 2025 med eget prosjekt fra midlene til IA-bransjeprogrammet.
Prosjektmedarbeider Beate Diseth fra byggenæringen fortalte om det store mangfoldet av prosjekter de jobber med. Tidlig innsats hos unge med sikkerhetsuke på videregående skole, samt inkludering av elever som har falt ut, er noe de har sett gode resultater av og håper å fortsette med.
Marita Nordskog fra NAV Arbeidslivssenter fortalte om lederopplæringen som de tre ovennevnte IA-bransjeprogrammene utviklet i samarbeid for sine bransjer, men som nå benyttes av nær sagt alle bransjer og kan enkelt tilpasses bedrifter som ønsker å satse mer på ledelse på et lavere nivå enn toppledelsen. Hun fortalte også om hvordan bedriftene kan benytte NAV som ressurs i sitt IA-/HMS-arbeid.
Til slutt fortalte Fatland AS om sitt arbeid. De har vært en del av næringsmiddelindustrien bransjeprogram og avdelingsleder i NNN Kjell Sjursen, som også er hovedtillitsvalgt hos Fatland, fortalte om bedre struktur på arbeidet og kortere vei mellom rollene i arbeidet som et resultat så langt. HR-leder Line C Altberg kunne også fortelle om et bedret samarbeid med NAV om de litt mer krevende tilfellene, for best mulig oppfølging av ansatte.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?