Her finner du en oversikt over alle avtaler omfattet av mellomoppgjøret i 2025
Rammen for oppgjøret 2025 anslår en årslønnsvekst på 4,4 prosent.
Elementene i rammen er som følger:
- Overheng: 1,6
- Tarifftillegg: 1,3
- Glidning (lokale forhandlinger):1,5
- Ramme: 4,4
Her finner du Riksmeklers møtebok/protokoll av 21. mars 2025 fra oppgjøret med LO
Her finner du Riksmeklers møtebok av 21. mars 2025 fra oppgjøret med YS
Ifølge Riksmeklerens møtebok fordeler elementene seg slik:
- Generelt tillegg: 5 kroner pr time.
- Særskilt tillegg: 2 kroner pr time (til overenskomster som ligger under 90 prosent av industrisnittet).
- Ytterligere tillegg: 2 kroner pr time (for tariffavtaler uten lokal forhandlingsrett u. 90 pst. av ind.)
En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er på 606.625,50- kr, dvs. en timelønn på kroner 311,09 (gjennomsnitt i 2024).
For NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter er det kun tilleggene i møtebokens pkt. 1 og evt. pkt. 2 som er aktuelle.
Nedenfor ser du hvilke overenskomster som ligger under 90 prosent av industrisnittet, og hvor pkt. 2 således er aktuelt. Bedrifter som er omfattet av disse overenskomstene skal betale totalt kr 7,- pr time:
- 131 Egg- og fjærfekjøttindustrien
- 133 Baker- og konditoroverenskomsten
- 370 Naturbruksoverenskomsten
- 521 Dyrepleiere og klinikkassistenter
- 525 Jordbruk og Gartneri
Regulering av minstelønnssats i NNN avtalene
Minstelønnssatsen i alle NHO Mat og Drikkes overenskomster med NNN er oppregulert med 9,81. Den nye minstelønnssats er nå kr 225,96 pr time.
Alle tillegg gis med virkning fra 1. april 2025.
Mer informasjon om sammenhengen mellom økningen av minstelønnssats i NNN-avtalene og det generelle tillegget finner du her
Om lokale forhandlinger
Oppgjøret skal vedtas den 30. april 2025. Lokale forhandlinger kan derfor ikke igangsettes før etter denne datoen. Når oppgjøret er vedtatt, er det viktig at det gjennomføres lokale forhandlinger i samtlige bedrifter, og at bedriften følger de retningslinjer som er hjemlet i den enkelte overenskomst. Vi understreker at forhandlingene skal være reelle, og det skal skrives protokoll fra disse. Protokollen skal sendes inn til NHO Mat og Drikke.
Mer informasjon om lokale forhandlinger finner du på Arbinn