Om lag 2/3 av lønn gis lokalt, mens 1/3 gis i de sentrale tariffoppgjørene. De lokale forhandlingene er hjemlet i de ulike overenskomstene, og der finner man også bestemmelser om hvordan dette skal gjennomføres. Lokale forhandlinger skal være reelle og følge de fire kriterier; bedriftens økonomi, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter.
- Vi har nå mottatt rapporter fra de fleste av våre tariffbundne bedrifter, sier Nikolai Astrup Westlie, direktør for arbeidsliv i NHO Mat og Drikke, som benytter anledningen til å minne om at det fortsatt er ønskelig å få rapportert inn resultat fra de som ennå ikke har gjort dette. - For å få et fullstendig bilde av det totale tariffoppgjøret er det viktig at vi har så godt grunnlag som mulig, sier han og legger til at den lokale forhandlingsprotokollen også skal sendes inn.
Resultat og protokoll kan sendes til: ns@nhomd.no
Har du spørsmål om lokale forhandlinger, finner du mye informasjon på Arbinn.
Du kan også kontakte en av NHO Mat og Drikkes advokater.