148 - Bryggerier og mineralvannfabrikker
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 148 Bryggerier og mineralvannsfabrikker ble godkjent i uravstemning 27. mai. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 148 Bryggerier og mineralvannsfabrikker ble godkjent i uravstemning 27. mai. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
Partene, NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), ble blant annet enige om følgende punkter:
Fagarbeidertillegg og ansiennitetstillegg gis med utgående effekt.
Det ble også nedsatt arbeidsutvalg som skal jobbe med hhv. kompetanse og forenkling av overenskomsten.
Enighetsprotokollen kan du lese her 240424 Enighetsprotokoll bryggeri.pdf
Forhandlingsresultatet ble godkjent i uravstemning 27. mai 2024 og lokale lønnsforhandlinger kan starte.
På Arbinn finner du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.
Du finner tariffavtalen for bryggerier og mineralvannfabrikker hos Lovdata
Genevieve Prebensen, Coca-Cola Europacific Partners Norge AS
Karl Johan Kolltveit, Ringnes as
Erik Vaag, Hansa Borg Bryggerier ASA
Morten Gran, Grans Bryggeri AS
Resultater fra tidligere oppgjør på 148 Bryggerier og mineralvannfabrikker:
Her finner du en oversikt over alle avtaler omfattet av mellomoppgjøret i 2025
Rammen for oppgjøret 2025 anslår en årslønnsvekst på 4,4 prosent.
Elementene i rammen er som følger:
Her finner du Riksmeklers møtebok/protokoll av 21. mars 2025 fra oppgjøret med LO
Her finner du Riksmeklers møtebok av 21. mars 2025 fra oppgjøret med YS
Ifølge Riksmeklerens møtebok fordeler elementene seg slik:
En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er på 606.625,50- kr, dvs. en timelønn på kroner 311,09 (gjennomsnitt i 2024).
For NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter er det kun tilleggene i møtebokens pkt. 1 og evt. pkt. 2 som er aktuelle.
Nedenfor ser du hvilke overenskomster som ligger under 90 prosent av industrisnittet, og hvor pkt. 2 således er aktuelt. Bedrifter som er omfattet av disse overenskomstene skal betale totalt kr 7,- pr time:
Minstelønnssatsen i alle NHO Mat og Drikkes overenskomster med NNN er oppregulert med 9,81. Den nye minstelønnssats er nå kr 225,96 pr time.
Alle tillegg gis med virkning fra 1. april 2025.
Oppgjøret skal vedtas den 30. april 2025. Lokale forhandlinger kan derfor ikke igangsettes før etter denne datoen. Når oppgjøret er vedtatt, er det viktig at det gjennomføres lokale forhandlinger i samtlige bedrifter, og at bedriften følger de retningslinjer som er hjemlet i den enkelte overenskomst. Vi understreker at forhandlingene skal være reelle, og det skal skrives protokoll fra disse. Protokollen skal sendes inn til NHO Mat og Drikke.
- Vi er fornøyde med å ha blitt enige med NNN i meklingen om Bryggeri- og mineralvannsoverenskomsten, sier Nikolai Astrup Westlie, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO Mat og Drikke.
- Meklingen har vært effektiv, og har funnet sted i en konstruktiv tone. NHO Mat og Drikke har fastholdt vår posisjon i det prinsipielle spørsmålet som var hovedårsaken til at forhandlingene i første omgang ikke ført frem. Samtidig har vi blitt enig med NNN om å tydeliggjøre prosessen rundt lokale forhandlinger, noe vi forstår har vært viktig for arbeidstakersiden, sier Westlie.
I tillegg til utvalgsarbeid om ny struktur på tariffavtalen ble NHO Mat og Drikke og NNN blant annet enige om følgende punkter:
Den 17. juni 2022 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) om at forhandlingsresultatet på overenskomst 148 - Bryggerier og mineralvannfabrikker er vedtatt etter uravstemning.
Dette betyr at utbetalinger som følger av meklingsprotokollen kan utføres, og at bedriftene kan starte lokale lønnsforhandlinger. Ønsker du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger, kan du lese mer på arbinn.no.
Meklingsportokollen kan du lese her.
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.
Her finner du gjeldende overenskomst med utløpsdato 30. april 2024.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?