131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien

Publisert

|

Sist endret

Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien ble godkjent i uravstemning 18. juni. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.

Forhandlingene var mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).  Partene ble blant annet enige om følgende punkter: 

  • Økning av minstelønnssatsen til 216,15 kroner inklusiv det generelle tillegget (virkning fra 1. mai 2024)
  • Generelt tillegg til alle på 7 kroner (virkning fra 1. mai 2024)
  • Justering av 1 års ansiennitetstillegget med kr. 3,00 fra kr. 4,30 til kr. 7,30 (virkning fra 1. mai 2024)
  • Reguleringen av godtgjørelse til arbeidstakere med godkjent kontrollørsertifikat (båndkontrollør) på renselinje er endret til " Arbeidstakere som oppfyller kravene til Kontrollørsertifikat, gis et tillegg på kr. 9,- pr. time. Tillegget bortfaller når arbeidstaker ikke er godkjent som båndkontrollør". Dette får den virkning at tillegget gis på alle timer arbeidstakeren arbeider.

I tillegg ble NHO Mat og Drikke enige om å i gang sette to utvalgsarbeid.

Enighetsprotokollen kan du lese her: 240530 Enighetsprotokoll 131 Overenskomsten for Egg- og fjærfekjøttindustrien.pdf

Forhandlingsresultatet ble godkjent i uravstemning 18. juni 2024 og lokale lønnsforhandlinger kan starte.

På Arbinn finner du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger

Har du spørsmål, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.

Du finner tariffavtalen for egg- og fjærfekjøttindustrien hos Lovdata

Forhandlingsutvalget for tariffoppgjøret 2024 består av:

Brede Dokken, Nortura SA
Svend Ivar Lein, Nortura SA, Hærland
Eli-Marie Rolseth, Norsk Kylling AS
Vidar Ansnes, Ytterøy Kylling AS

Resultater fra tidligere oppgjør på 131 Egg- fjærfekjøttindustrien:

Lønnsoppgjøret 2025 - hva betyr det for din bedrift?

Her finner du en oversikt over alle avtaler omfattet av mellomoppgjøret i 2025 

Rammen for oppgjøret 2025 anslår en årslønnsvekst på 4,4 prosent.

Elementene i rammen er som følger:

  • Overheng: 1,6
  • Tarifftillegg: 1,3
  • Glidning (lokale forhandlinger):1,5
  • Ramme: 4,4

Her finner du Riksmeklers møtebok/protokoll av 21. mars 2025 fra oppgjøret med LO

Her finner du Riksmeklers møtebok av 21. mars 2025 fra oppgjøret med YS 

Ifølge Riksmeklerens møtebok fordeler elementene seg slik:

  1. Generelt tillegg: 5 kroner pr time.
  2. Særskilt tillegg: 2 kroner pr time (til overenskomster som ligger under 90 prosent av industrisnittet).
  3. Ytterligere tillegg: 2 kroner pr time (for tariffavtaler uten lokal forhandlingsrett u. 90 pst. av ind.) 

En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er på 606.625,50- kr, dvs. en timelønn på kroner 311,09 (gjennomsnitt i 2024).

For NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter er det kun tilleggene i møtebokens pkt. 1 og evt. pkt. 2 som er aktuelle.

Nedenfor ser du hvilke overenskomster som ligger under 90 prosent av industrisnittet, og hvor pkt. 2 således er aktuelt. Bedrifter som er omfattet av disse overenskomstene skal betale totalt kr 7,- pr time:

  • 131 Egg- og fjærfekjøttindustrien
  • 133 Baker- og konditoroverenskomsten
  • 370 Naturbruksoverenskomsten
  • 521 Dyrepleiere og klinikkassistenter
  • 525 Jordbruk og Gartneri
Regulering av minstelønnssats i NNN avtalene

Minstelønnssatsen i alle NHO Mat og Drikkes overenskomster med NNN er oppregulert med 9,81. Den nye minstelønnssats er nå kr 225,96 pr time.
Alle tillegg gis med virkning fra 1. april 2025.

Mer informasjon om sammenhengen mellom økningen av minstelønnssats i NNN-avtalene og det generelle tillegget finner du her

Om lokale forhandlinger

Oppgjøret skal vedtas den 30. april 2025. Lokale forhandlinger kan derfor ikke igangsettes før etter denne datoen. Når oppgjøret er vedtatt, er det viktig at det gjennomføres lokale forhandlinger i samtlige bedrifter, og at bedriften følger de retningslinjer som er hjemlet i den enkelte overenskomst. Vi understreker at forhandlingene skal være reelle, og det skal skrives protokoll fra disse. Protokollen skal sendes inn til NHO Mat og Drikke.

Mer informasjon om lokale forhandlinger finner du på Arbinn

2022

I tillegg til å klargjøre bestemmelsen om tillitsvalgtes innsyn i lønnsopplysninger ved lokale forhandlinger ble NHO Mat og Drikke og NNN blant annet enige om følgende punkter:

  • Økning av minstelønnssatsen/garantilønnen til 199,78 kroner inklusiv det generelle tillegget (virkning fra 1. mai 2022).
  • Generelt tillegg til alle på 4,- kroner (virkning fra 1. mai 2022)
  • Justering av 1 års og 3 års ansiennitet med kr. 0,30, fra kr. 4,00 til kr. 4,30 (virkning fra 1. mai 2022). Økningen gis utgående effekt.
  • Justering av fagbrevtillegg med kr. 0,75 fra kr. 11,50 opp til kr. 12,25 (virkning fra
    1. mai 2022). Økningen gis utgående effekt.
  • Justering av tillegg for arbeid med oppheng, ensileringsprosess og på renselinje med kr. 2,- pr. time til kr. 7,- pr time (virkning fra 1. mai 2022).
    Økningen gis ikke utgående effekt.
  • Det innføres et nytt tillegg på kr. 9,- til arbeidstakere med godkjent kontrollørsertifikat (båndkontrollør) på renselinje. Tillegget utbetales pr. time når arbeidstakeren utfører arbeidsoppgaver som kontrollør.

Den 31. august 2022 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) om at forhandlingsresultatet på overenskomst 131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien  er vedtatt etter uravstemning.

Dette betyr at utbetalinger som følger av enighetsprotokollen kan utføres, og at bedriftene kan starte lokale lønnsforhandlinger. Ønsker du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger, kan du lese mer på arbinn.no.  

Her finner du enighetsprotokollen

Her finner du gjeldende overenskomst med utløpsdato 30. april 2024.

Forhandlingsutvalget for tariffoppgjøret 2024 består av:

Brede Dokken, Nortura SA
Svend Ivar Lein, Nortura SA, Hærland
Eli-Marie Rolseth, Norsk Kylling AS
Vidar Ansnes, Ytterøy Kylling AS

 

Ved spørsmål ta kontakt med forhandlingsansvarlig:

Portrettfoto av Heide

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: