131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien ble godkjent i uravstemning 18. juni. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien ble godkjent i uravstemning 18. juni. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
(Denne saken er sist oppdatert 19. juni 2024)
Forhandlingene var mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Partene ble blant annet enige om følgende punkter:
I tillegg ble NHO Mat og Drikke enige om å i gang sette to utvalgsarbeid.
Enighetsprotokollen kan du lese her: 240530 Enighetsprotokoll 131 Overenskomsten for Egg- og fjærfekjøttindustrien.pdf
Forhandlingsresultatet ble godkjent i uravstemning 18. juni 2024 og lokale lønnsforhandlinger kan starte.
På Arbinn finner du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger
Se også opptak av webinar om lokale forhandlinger her
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.
Du finner tariffavtalen for egg- og fjærfekjøttindustrien hos Lovdata
Brede Dokken, Nortura SA
Svend Ivar Lein, Nortura SA, Hærland
Eli-Marie Rolseth, Norsk Kylling AS
Vidar Ansnes, Ytterøy Kylling AS
Følg med her for total oversikt over hva som skjer i tariffoppgjøret 2024 for NHO Mat og Drikke
Resultater fra tidligere oppgjør på 131 Egg- fjærfekjøttindustrien:
Lønnsoppgjøret 2023 ble vedtatt 28. april 2023.
Her finner du en oversikt over alle avtaler omfattet av mellomoppgjøret i 2023.
Rammen for oppgjøret 2023, som omfattet 185.000 ansatte i privat sektor, anslo en årslønnsvekst på 5,2 prosent.
Elementene i rammen, som skal følges av alle etterfølgende oppgjør, er som følger:
Her finner du Riksmeklers møtebok 20. april 2023 fra oppgjøret med LO
Her finner du Riksmeklers møtebok 20. april 2023 fra oppgjøret med YS
En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er på 544 700 kr, dvs. en timelønn på kroner 279,33 (gjennomsnitt i 2022).
For NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter, som er omfattet av minstelønnsoverenskomster, er det kun tilleggene i pkt. 1 og 2 ovenfor som er aktuelle.
Overenskomster under 90 prosent av industrisnittet.
Følgende overenskomster i NHO Mat og Drikkes portefølje ligger under 90 prosent av industrisnittet, og skal dermed betale kroner 3,- (ref. pkt. 2 over) i tillegg til det generelle tillegget på kroner 7,50, altså totalt kroner 10,50 pr time:
Minstelønnssatsen i alle NHO Mat og Drikkes overenskomster med NNN er oppregulert med kr 6,25. Den nye minstelønnssats er nå kr 206,03 pr time.
Alle tillegg gis med virkning fra 21. april 2023.
Sammenhengen mellom økningen av minstelønnssats i NNN-avtalene og det generelle tillegget.
Oppgjøret ble vedtatt den 28. april 2023. Lokale forhandlinger kan derfor igangsettes. Det er viktig at dette gjøres i samtlige bedrifter, og at bedriften følger de retningslinjer som er hjemlet i den enkelte overenskomst. Vi understreker at forhandlingene skal være reelle, og det skal skrives protokoll fra disse. Protokollen skal sendes inn til NHO Mat og Drikke.
I tillegg til å klargjøre bestemmelsen om tillitsvalgtes innsyn i lønnsopplysninger ved lokale forhandlinger ble NHO Mat og Drikke og NNN blant annet enige om følgende punkter:
Den 31. august 2022 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) om at forhandlingsresultatet på overenskomst 131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien er vedtatt etter uravstemning.
Dette betyr at utbetalinger som følger av enighetsprotokollen kan utføres, og at bedriftene kan starte lokale lønnsforhandlinger. Ønsker du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger, kan du lese mer på arbinn.no.
Her finner du enighetsprotokollen
Her finner du gjeldende overenskomst med utløpsdato 30. april 2024.
Brede Dokken, Nortura SA
Svend Ivar Lein, Nortura SA, Hærland
Eli-Marie Rolseth, Norsk Kylling AS
Vidar Ansnes, Ytterøy Kylling AS
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?