131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien ble godkjent i uravstemning 18. juni. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien ble godkjent i uravstemning 18. juni. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
Forhandlingene var mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Partene ble blant annet enige om følgende punkter:
I tillegg ble NHO Mat og Drikke enige om å i gang sette to utvalgsarbeid.
Enighetsprotokollen kan du lese her: 240530 Enighetsprotokoll 131 Overenskomsten for Egg- og fjærfekjøttindustrien.pdf
Forhandlingsresultatet ble godkjent i uravstemning 18. juni 2024 og lokale lønnsforhandlinger kan starte.
På Arbinn finner du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.
Du finner tariffavtalen for egg- og fjærfekjøttindustrien hos Lovdata
Brede Dokken, Nortura SA
Svend Ivar Lein, Nortura SA, Hærland
Eli-Marie Rolseth, Norsk Kylling AS
Vidar Ansnes, Ytterøy Kylling AS
Resultater fra tidligere oppgjør på 131 Egg- fjærfekjøttindustrien:
Her finner du en oversikt over alle avtaler omfattet av mellomoppgjøret i 2025
Rammen for oppgjøret 2025 anslår en årslønnsvekst på 4,4 prosent.
Elementene i rammen er som følger:
Her finner du Riksmeklers møtebok/protokoll av 21. mars 2025 fra oppgjøret med LO
Her finner du Riksmeklers møtebok av 21. mars 2025 fra oppgjøret med YS
Ifølge Riksmeklerens møtebok fordeler elementene seg slik:
En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er på 606.625,50- kr, dvs. en timelønn på kroner 311,09 (gjennomsnitt i 2024).
For NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter er det kun tilleggene i møtebokens pkt. 1 og evt. pkt. 2 som er aktuelle.
Nedenfor ser du hvilke overenskomster som ligger under 90 prosent av industrisnittet, og hvor pkt. 2 således er aktuelt. Bedrifter som er omfattet av disse overenskomstene skal betale totalt kr 7,- pr time:
Minstelønnssatsen i alle NHO Mat og Drikkes overenskomster med NNN er oppregulert med 9,81. Den nye minstelønnssats er nå kr 225,96 pr time.
Alle tillegg gis med virkning fra 1. april 2025.
Oppgjøret skal vedtas den 30. april 2025. Lokale forhandlinger kan derfor ikke igangsettes før etter denne datoen. Når oppgjøret er vedtatt, er det viktig at det gjennomføres lokale forhandlinger i samtlige bedrifter, og at bedriften følger de retningslinjer som er hjemlet i den enkelte overenskomst. Vi understreker at forhandlingene skal være reelle, og det skal skrives protokoll fra disse. Protokollen skal sendes inn til NHO Mat og Drikke.
I tillegg til å klargjøre bestemmelsen om tillitsvalgtes innsyn i lønnsopplysninger ved lokale forhandlinger ble NHO Mat og Drikke og NNN blant annet enige om følgende punkter:
Den 31. august 2022 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) om at forhandlingsresultatet på overenskomst 131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien er vedtatt etter uravstemning.
Dette betyr at utbetalinger som følger av enighetsprotokollen kan utføres, og at bedriftene kan starte lokale lønnsforhandlinger. Ønsker du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger, kan du lese mer på arbinn.no.
Her finner du enighetsprotokollen
Her finner du gjeldende overenskomst med utløpsdato 30. april 2024.
Brede Dokken, Nortura SA
Svend Ivar Lein, Nortura SA, Hærland
Eli-Marie Rolseth, Norsk Kylling AS
Vidar Ansnes, Ytterøy Kylling AS
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?