134 - Kjøttindustrien
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 134 - Kjøttindustrien ble godkjent i uravstemning 27. mai. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 134 - Kjøttindustrien ble godkjent i uravstemning 27. mai. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
(Denne saken er sist oppdatert 27. mai 2024)
Partene, NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), ble blant annet enige om følgende punkter:
Forhandlingsresultatet ble godkjent i uravstemning 27. mai 2024 og lokale lønnsforhandlinger kan starte.
På Arbinn finner du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger
Se også opptak av webinar om lokale forhandlinger her
Enighetsprotokollen kan du lese her.
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.
Du finner tariffavtalen for kjøttindustrien hos Lovdata
Brede Dokken, Nortura SA
Fred Bakkejord, Nortura SA
Asle Løvik, Orkla Foods Norge AS
Bernt Hilstad, Grilstad AS
Jørn Reinhardsen, Furuseth AS
Hanne Sætherø, Finsbråten AS/Leiv Vidar AS
Følg med her for total oversikt over hva som skjer i tariffoppgjøret 2024 for NHO Mat og Drikke
Resultater fra tidligere oppgjør på 134 Kjøttindustrien:
Lønnsoppgjøret 2023 ble vedtatt 28. april 2023.
Her finner du en oversikt over alle avtaler omfattet av mellomoppgjøret i 2023.
Rammen for oppgjøret 2023, som omfattet 185.000 ansatte i privat sektor, anslo en årslønnsvekst på 5,2 prosent.
Elementene i rammen, som skal følges av alle etterfølgende oppgjør, er som følger:
Her finner du Riksmeklers møtebok 20. april 2023 fra oppgjøret med LO
Her finner du Riksmeklers møtebok 20. april 2023 fra oppgjøret med YS
En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er på 544 700 kr, dvs. en timelønn på kroner 279,33 (gjennomsnitt i 2022).
For NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter, som er omfattet av minstelønnsoverenskomster, er det kun tilleggene i pkt. 1 og 2 ovenfor som er aktuelle.
Overenskomster under 90 prosent av industrisnittet.
Følgende overenskomster i NHO Mat og Drikkes portefølje ligger under 90 prosent av industrisnittet, og skal dermed betale kroner 3,- (ref. pkt. 2 over) i tillegg til det generelle tillegget på kroner 7,50, altså totalt kroner 10,50 pr time:
Minstelønnssatsen i alle NHO Mat og Drikkes overenskomster med NNN er oppregulert med kr 6,25. Den nye minstelønnssats er nå kr 206,03 pr time.
Alle tillegg gis med virkning fra 21. april 2023.
Sammenhengen mellom økningen av minstelønnssats i NNN-avtalene og det generelle tillegget.
Oppgjøret ble vedtatt den 28. april 2023. Lokale forhandlinger kan derfor igangsettes. Det er viktig at dette gjøres i samtlige bedrifter, og at bedriften følger de retningslinjer som er hjemlet i den enkelte overenskomst. Vi understreker at forhandlingene skal være reelle, og det skal skrives protokoll fra disse. Protokollen skal sendes inn til NHO Mat og Drikke.
I tillegg til å fjerne bestemmelsen om avlønning av sommerferievikarer og nedsettelse av to utvalg i tariffperioden, som skal fokusere på hhv lokale forhandlinger og overenskomstens struktur, ble NHO Mat og Drikke og NNN blant annet enige om følgende punkter:
Den 08. juni 2022 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) om at forhandlingsresultatet på overenskomst 134 - Kjøttindustrien er vedtatt etter uravstemning.
Dette betyr at utbetalinger som følger av enighetsprotokollen kan utføres, og at bedriftene kan starte lokale lønnsforhandlinger. Ønsker du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger, kan du lese mer på arbinn.no.
Enighetsprotokollen kan du lese her.
Her kan du lese mer om sammenhengen mellom økningen av minstelønnssatsen og det generelle tillegget.
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.
Her finner du gjeldende overenskomst med utløpsdato 30. april 2024.
Brede Dokken, Nortura SA
Fred Bakkejord, Nortura SA
Asle Løvik, Orkla Foods Norge AS
Bernt Hilstad, Grilstad AS
Jørn Reinhardsen, Furuseth AS
Hanne Sætherø, Finsbråten AS/Leiv Vidar AS
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?