Spørsmål og svar om plassfratredelse

Et forstørrelsesglass som ligger på et papir der det står skrevet: Questions and answers

Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene vi får ved plassfratredelse. Foto: Pexels.

Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene som dukker opp i forbindelse med en plassfratredelse. Nøl ikke med å ta kontakt med NHO Mat og Drikkes advokater dersom du har andre spørsmål.

(Saken er oppdatert 19. april 2024)

1) Hva er en plassfratredelse?

2) Hva er forskjellen på plassoppsigelse og plassfratredelse?

3) Hvem kan omfattes av en plassfratredelse?

4) Hvordan finner jeg ut hvilke personer som er omfattet av en plassfratredelse?

5) Er plassfratredelse et endelig uttak?

6) Hva gjør jeg dersom jeg ikke er enig i plassfratredelsen?

1) Hva er en plassfratredelse?

En plassfratredelse er en spesifisert oversikt over hvilke medlemmer/organiserte den aktuelle fagforening ønsker å ta ut i streik dersom partene ikke skulle komme til en enighet hos Riksmeklingsmannen. Først fire kalenderdager etter at det er gitt varsel om plassfratredelse, kan de som er omfattet av denne tas ut i streik.

2) Hva er forskjellen på plassoppsigelse og plassfratredelse?

Plassoppsigelse fra arbeidstakersiden innebærer at arbeidsavtalene formelt blir sagt opp, slik at arbeidstakerne kan fratre sine stillinger dersom streik eller lockout iverksettes. Plassoppsigelse skal gis skriftlig og oppsigelsesfristen er 14 dager. Plassoppsigelse skjer dersom partene ikke blir enige under forhandlingene og oppgjøret går til mekling.

Plassfratredelse betyr at den part som iverksetter arbeidskamp, (streik eller lockout), må klargjøre hvem som i første omgang skal omfattes av arbeidskampen. Plassfratredelse er på denne måten en mulighet for arbeidstakerorganisasjonen til å begrense hvem som skal taes ut i streik. I mangel av en plassfratredelse vil alle som er omfattet av plassoppsigelsen taes ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet.  

3) Hvem kan omfattes av en plassfratredelse?

De som er omfattet av en plassfratredelse kan tas ut i streik.

For å kunne være omfattet av en plassfratredelse må vedkommende:

  • være organisert i det aktuelle fagforbundet
  • være omfattet av tariffavtalen hvor tarifforhandlingene har endt i mekling/streik
  • være omfattet av plassoppsigelsen

Organiserte arbeidstakere som ikke er omfattet av en plassfratredelse kan ikke tas ut i streik. Disse kan senere tas ut i streik dersom streiken trappes opp ved at det kommer nye plassfratredelser som omfatter dem.

(tilbake til toppen)

Nye plassfratredelser gjør det mulig å ta flere organiserte ut i streik med fire dagers varsel. Hvis ansatte organiserer seg etter at det ble varslet plassoppsigelse, må det for disse gis en ny plassoppsigelse og deretter en plassfratredelse før disse kan tas ut i streik.

Uorganiserte kan ikke tas ut i streik, og er av den grunn ikke omfattet av plassfratredelsen. Det samme gjelder organiserte ansatte som jobber i en bedrift som ikke er tariffbundet.

Heller ikke organiserte som jobber i en tariffbundet bedrift, men hvor tariffavtalen de er omfattet av ikke inngår i meklingen, kan tas ut i streik.

4) Hvordan finner jeg ut hvilke personer som er omfattet av en plassfratredelse?

Plassfratredelsene gir en oversikt over det totale antallet organiserte pr bedrift, samt hvor mange av de organiserte som vil bli tatt ut i første omgang hvis meklingen skulle ende i streik.

NHO Mat og Drikke vil informere per e-post og på våre nettsider de bedriftene som rammes av mulig streik i henhold til plassfratredelsene. For at din bedrift skal vite konkret hvem av de organiserte som eventuelt blir tatt ut i streik, kan ledelsen henvende seg til tillitsvalgt og anmode om en navneliste, dersom navn ikke fremgår av selve plassfratredelsen.

5) Er plassfratredelse et endelig uttak?

Ønsker den aktuelle fagforeningen senere å ta ut flere av medlemmene sine i streik, kan dette gjøres med et nytt varsel om plassfratredelse/iverksetting - med ny fire dagers frist.

6) Hva gjør jeg dersom jeg ikke er enig i plassfratredelsen?

Hvis bedriften ikke er enig i plassfratredelsen, det kan for eksempel være at en organisert ikke er omfattet av tariffavtalen, må den henvende seg til sin landsforening for nærmere avklaring.

(tilbake til toppen)

Her finner du alt du trenger å vite om tariff, tariffavtaler, nyttige verktøy og tidligere oppgjør

Les også: Ord og uttrykk i lønnsoppgjøret

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: