Medlemspraten: Nøisom
Mikael Wenzell, daglig leder i Nøisom bryggeri.
- Vi er et av bryggeriene i Norge som ligger mest utsatt til for handelslekkasje til Sverige, sier Mikael Wenzell, daglig leder i Nøisom bryggeri som holder til i Fredrikstad.
Mikael Wenzell, daglig leder i Nøisom bryggeri.
- Vi er et av bryggeriene i Norge som ligger mest utsatt til for handelslekkasje til Sverige, sier Mikael Wenzell, daglig leder i Nøisom bryggeri som holder til i Fredrikstad.
Nøisom er et håndverksbryggeri som startet opp i 2012 og hadde sin første kommersielle produksjon i 2013. De holder til på Øra i Fredrikstad og har en historie som strekker seg helt tilbake til 1567, da Gamlebyen ble grunnlagt. Gårdene som lå rundt festningsbyen leverte alt av mat, korn og drikke inn til byen. En av disse gårdene var Nøisom gård, forteller Mikael og legger også til at en av gründerne av Nøisom bor på en parsell av gamle Nøisom gård hvor flere av oppskriftene ble utviklet. – Med ydmyk respekt for byens ølkultur forplikter navnet Nøisom oss til kvalitet, godt håndverk og et sterkt ønske om å skape drikkeglede, sier han.
Hos Nøisom produseres det for det meste øl, men produksjonen er utvidet til også å omfatte alkoholfritt ingefærøl, miksere, ferdigblandede drinker og import av gin. Bryggeriet har åtte ansatte fordelt på produksjon, administrasjon, salg og marked. – Vi har hele verdikjeden selv, sier Mikael.
Han forteller at det hele tiden har vært fokus for Nøisom å jobbe med dagligvaremarkedet, for det er der det selges mest øl. – Vi produserer cirka 400.000 liter øl i året og ser stadig på mulighetene for å øke produksjonen. For tiden jobber vi også med hvordan vi kan øke salget både i utelivet og på polet. I tillegg ser vi på hvilke muligheter som finnes for eksport. Både Japan og Kina er markeder hvor vi er i dialog, sier han.
- Menys satsing på lokalmat, "Matskatt-samarbeidet", har vært essensiell for vår suksess. Det ville vært mye mer krevende for oss å få innpass i dagligvaremarkedet uten denne satsingen, fortsetter Mikael. - For at driften vår skal gå rundt er stabil tilgang på råvarer og emballasje kritisk. På grunn av krigen i Ukraina ligger det en bekymring knyttet til begge disse. Vi jobber tett med våre produsenter, men alt er usikkert for dem også. I tillegg kommer kraft- og fraktpriser som også vil slå negativt ut for oss, sier han ettertenksomt.
Da grensene ble stengt under pandemien, merket Nøisom en kraftig vekst. – Nå kalkulerer vi med en nedgang i salget siden grensene har åpnet igjen, og det er vanskelig å spå hvor stor nedgangen vil bli. Men vi tror vi står sterkere i dag enn før pandemien; vi har en større bredde i produktene våre og de har en bedre listing. Vi jobber mer systematisk og kommersielt enn vi har gjort tidligere, sier han.
Særavgifter og handelslekkasje er de temaene han ville brukt tiden sin på dersom han hadde fått en prat med statsministeren. – Særavgiftene er uten tvil det som betyr aller mest for lokale gründerbedrifter som Nøisom, sier Mikael. -Avgiftene fører til dyrere produkter som igjen dytter forbrukerne over grensen for å handle varer til en billigere penge i Sverige, sier han og viser til hvordan fravær av grensehandel under pandemien førte til et oppsving i antall arbeidsplasser og bedre resultater på bunnlinja – særlig for bedrifter lokalisert i samme region som Nøisom.
Nøisom har vært medlem i NHO Mat og Drikke siden januar i 2022 og har ikke rukket å benytte seg av aller fordelene i medlemskapet ennå. – Først og fremst handler det om å føle trygghet i det ha tilgangen til alt det NHO Mat og Drikke og NHO representerer av kunnskap og bistand. – Jeg ser også at det kan være aktuelt for oss å se nærmere på storkundefordelene som ligger i medlemskapet, som forsikring og pensjon, avslutter han.
I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.
Les flere intervjuer i samme serie her
Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?