Astrid Lier Rømuld, daglig leder hos Askim Frukt- og Bærpresseri. Foto: Askim Frukt- og Bærpresseri.
Astrid Lier Rømuld står i en krevende øvelse om dagen. Ansatte skal føle seg trygge på jobb. Samtidig skal myndighetenes krav i pandemien ivaretas i en situasjon med streng nedstenging på grunn av det muterte koronaviruset. - Vi må ta vårt ansvar i denne pandemien samtidig som folk må på jobb for å produsere varer, sier hun.
Askim Frukt- og Bærpresseri presser frukt, bær, grønnsaker og rapsfrø og fremstiller blant annet safter, moster, syltetøy og rapsolje. - Vi feirer 85 år i år, forteller Astrid, og det er knyttet mange tradisjoner til vår bedrift i vårt nærområde.
Hos Askim Frukt- og Bærpresseri er det totalt 23 årsverk. Flere i lokalsamfunnet har gode barndomsminner fra turene til «Bærpresseri» hvor den nyplukkede ripsen ble levert og nylaget ripssaft ble tatt med hjem.
- Vi har fått råvarene fra hager på Østlandet siden bedriften startet opp i et kjellerlokale, sier Astrid. - Fortsatt er over 60 prosent av eplemosten vi produserer laget av hageepler. I Askim har vi etter min mening verdens fineste butikk, hvor vi selger egenproduserte varer og matvarer fra andre lokalmatleverandører, smiler hun. Hun forteller at varene deres også selges i dagligvarebutikker på Østlandet, Hageland, Ikea varehus og til hotell og restauranter. - Vi eksporterer også noen varer til Tyskland, Kina og Japan, legger hun til.
Økt etterspørsel grunnet stengte grenser
Astrid forteller om en arbeidsplass der de er opptatt av et godt arbeidsmiljø. – Det er viktig for oss at de ansatte trives og kommer på jobb hver dag, sier hun.
Hun legger også til at de er avhengig av at det produseres norske råvarer og at maskinene fungerer som de skal. - Til slutt så kommer vi ikke utenom kundene. Hadde det ikke vært for at de bestiller varene våre om igjen og om igjen, ville vi ikke hatt noe å produsere, erkjenner hun, og 2020 har vært et spesielt år i så måte. – Vi opplevde økt etterspørsel fordi grensen til Sverige har vært stengt og vår distribusjon er i hovedsak på Østlandet. For oss har det vært veldig positivt, sier hun.
Mutert virus og ny nedstenging
I skrivende stund er det en ny nedstenging på grunn av det muterte koronaviruset som opptar Astrid og hennes kolleger mye. - Vi må ta vårt ansvar i denne dugnaden, samtidig må folk på jobb for å produsere varer. Å sikre at de ansatte føler seg trygge på jobb, ivare ta deres sikkerhet, ivareta myndighetens krav i pandemien og samtidig holde hjulene i gang har vært en krevende øvelse, innrømmer hun. -Nå er vi jo dessverre blitt «vant» til raske endringer og kjenner mer til pandemien enn vi gjorde i mars 2020, så vi håndterer dette mer forberedt nå, sier Astrid.
Ros og ris til statsministeren
Dersom Astrid fikk en prat med statsministeren, ville hun først takket henne for hvordan statsministeren og hennes team har geleidet oss igjennom denne pandemien. - Jeg vil si til henne at de må ta ekstra vare på ungdommen vår og de unge voksne fremover. De har lidd mest og tapt mest, både på skole og sosialt.
- Utenom dette, ville jeg selvfølgelig snakket om grensehandel. Pandemien har gitt oss rene fakta som viser effekten av grensehandel for norsk økonomi og som mange har ropt varsko om i mange år: Vi taper MANGE arbeidsplasser til grensehandelen, mener hun. Astrid understreker at det må jobbes bedre med å sikre norske arbeidsplasser og lokal verdiskaping både i industri og handel. - Verdiskaping lokalt har store ringvirkninger for samfunnet rundt. Norsk næringsmiddelbransje har klart å levere godt i denne pandemien, og det er bra at diskusjonen omkring matsikkerhet har kommet høyere opp på agendaen, mener Astrid.
Litt mindre alene
Askim Frukt- og Bærpresseri har vært medlem i NHO og NHO Mat og Drikke 2011. Da meldte de seg inn fordi de ansatte ønsket tariffavtale. – Det var viktig for oss, for da fikk vi tilgang til mye god informasjon om tariffarbeid og lønnsoppgjør med mer, sier Astrid. - I en liten bedrift er det om å gjøre å få tilgang til nyttig og relevant informasjon og bistand som man ikke klarer å skaffe seg oversikt over selv. NHO Mat og Drikke vet hva som rører seg i vår bransje. De setter viktige ting på agendaen for oss som er for små til å kjempe alene. Det er i et slikt fellesskap man blir sterkere og finner andre med samme problemstillinger. Man blir rett og slett litt mindre alene. Alt dette er veldig nyttig, avslutter hun.
I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.