Bioco har kommet langt siden 2017 da byggingen av fabrikken startet. Høsten 2018 var fabrikken ferdig med en hydrolyselinje som er kjent fra fiskeindustrien.
– Fabrikkens kapasitet er 20 000 tonn i året, forklarer Eirik som også legger til at i 2021 forventer de å ligge på cirka halvparten av dette. Fremdeles jobbes det med justeringer for å få prosessen til å fungere best mulig. For å drifte denne produksjonslinjen, har Bioco per i dag syv ansatte. De har god kvalitet og tilgang på råvarene de trenger, da fabrikken ligger i tilknytting til Norturas fjørfeanlegg på Hærland. Videre er fabrikksjefen opptatt av å ha den rette kompetansen på plass.
- Bioco er et samarbeid mellom Nortura og Felleskjøpet som ble startet opp for å øke bærekraften i fjørfeproduksjonen, kan Eirik fortelle. - Skjærebein med mer fra slakteprosessen gikk tidligere til dyrefôr. Nå har vi en metode der vi kan omgjøre dette til humangodkjente ingredienser som proteinkonsentrat, fett og mel med høyt protein- og mineralinnhold. Dette er helt nye produkter som vi er i ferd med å få ut i markedet nå, sier han.
Ut i verden
Bedriften har ambisjoner om å selge de ferdige produktene sine i et internasjonalt marked. – For tiden jobber vi med formatene på ferdigvarene våre, sier Eirik. - Så langt har vi hovedsakelig solgt våre ingredienser i det norske markedet, men for å utnytte kapasiteten i fabrikken må produktene våre ut i verden. Bioco har kontakt med utenlandske markeder, og vi har kommet lengst i USA hvor vi regner med å levere de første produktene i løpet av vinteren. Å komme inn i utenlandske markeder er ekstra vanskelig for oss nå på grunn av korona-pandemien, og det faktum at vi ikke kan reise så mye. Men det er absolutt en ambisjon vi har, sier han.
Innovasjon og bærekraft
- Det skjer utrolig mye viktig og spennende arbeid rundt omkring i bedriftene på områder som innovasjon og bærekraft, mener Eirik, som ville ha trukket frem dette dersom han fikk en prat med statsministeren. Han mener at disse prosjektene fortjener både økonomisk støtte og å bli synliggjort. – Jeg ville jo også ha benyttet anledningen til å takke for innsatsen regjeringen gjør for å holde korona-pandemien nede i Norge. Jeg kommer heller ikke utenom det norske landbruket og den gode dyrevelferden vi har her i landet. Dette er det viktig å ta vare på, sier han.
Støttespiller og pådriver
Bioco har vært medlem i NHO og NHO Mat og Drikke siden 2018. – Hovedgrunnen til at vi er medlem er at vi ønsker å ha full oppmerksomhet på det vi er gode på, nemlig produksjon og drift. Dermed trenger vi NHO Mat og Drikke som en støttespiller når det gjelder å følge med på regel- og avtaleverk som bedriften må forholde seg til. Videre er det viktig for oss å være medlem fordi organisasjonen er en pådriver i saker som opptar oss overfor myndighetene, avslutter Eirik.
Medlemspraten
I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.
Les flere intervjuer i samme serie her
Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.