Eidum Gårdsbakeri så dagens lys for 10 år siden. Da overtok Solvår hjemgården. Hun hadde en drøm om å starte egen bedrift på gården. – Jeg har alltid vært glad i å bake. Da jeg syntes det var vanskelig å få tak i ordentlig godt brød med hjemmebakte kvaliteter i Stjørdal, bestemte jeg meg for å starte opp et eget bakeri, forteller Solvår.
De første årene drev hun virksomheten alene. Etter hvert ansatte hun en baker. I dag er de til sammen seks ansatte og leverer brød til alle Coop-butikkene i Stjørdal. I tillegg har de drevet egen kafé på gården de siste fire årene. – Og jeg som trodde at vi lå for usentralt for at noen ville komme innom her. Så feil kan man ta. I området rundt gården er det fine turmuligheter, og folk kommer mer enn gjerne hit for å få en totalopplevelse. Det har gjort at kafeen har blitt en viktig del av virksomheten, forteller Solvår.
Ansatte er en nøkkelressurs
Solvår vet å sette pris på sine ansatte. – Aller viktigst for meg og for bedriften er folk som er på jobb. Når man lever av ferskvarer, som bakes samme dag som de må leveres, må jeg ha dedikerte folk på jobb. Jeg har hele veien vært opptatt av å ansette folk som er flinkere enn meg selv med andre kvaliteter enn det jeg har. Dermed har vi blitt et godt team der alle er med på å utvikle bakeriet videre, sier hun.
Øke omsetningen
Eidum Gårdsbakeri er en bedrift i vekst. Solvår har satset en god del for å komme dit hun er i dag. Nå er målet å øke omsetningen. – For tiden jobber vi mye med salg. Vi ønsker å få flere av varene våre ut i dagligvarebutikker og nå ut til flere kunder. Denne jobben har blitt ekstra viktig nå i den rare situasjonen vi er i med pandemi og nedstenging flere steder, forklarer Solvår.
Jobbskaper
På gården der Solvår er oppvokst har hun, ved å følge sin drøm om eget bakeri, skapt tre fulltidsarbeidsplasser pluss noen deltidsarbeidsplasser. Dette er noe hun er stolt av og mener er et viktig bidrag til samfunnet. – Dersom jeg hadde fått en prat med statsministeren, ville jeg nok ha nevnt dette for henne. Som arbeidsgiver blir man pålagt mange ulike skatter og avgifter som kan oppleves som en byrde. Å være en jobbskaper bør verdsettes mer enn det gjør i dag, mener Solvår. - Samtidig har jeg stor respekt for den jobben statsministeren gjør. Det er fascinerende at en person skal ha oversikt over så mye. Jeg ville tatt henne med på omvisning i bakeriet, vist henne min hverdag, og hadde helt sikkert funnet mye jeg kunne skravle med henne om, smiler bakerieieren.
Nytt medlem i NHO Mat og Drikke
Eidum Gårdsbakeri meldte seg inn i NHO og NHO Mat og Drikke i januar i år. – Årsaken til at jeg meldte inn bedriften min var fordi jeg fikk en ordentlig god innføring i hva medlemskapet innebærer. Uten å ha skjønt det helt selv, har jeg følt meg litt alene som arbeidsgiver. Det er mye som skal være på plass med kontrakter og annet når man har ansatte. Nå føler jeg en ekstra trygghet ved å ha noen i ryggen. Prisen for medlemskap er på ingen måte avskrekkende. Jeg er også opptatt av nettverk, og gleder meg til å få en arena der jeg kan treffe nye folk når pandemien er over, avslutter Solvår.
Medlemspraten
I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.
Les flere intervjuer i samme serie her
Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.