Gardsbrenneriet ble startet av Jann Vestby og Synnøve Vik Bergstad i 2009. Da tok de over odelsgården til Synnøve og ville bruke sin kunnskap som sivilingeniører i kjemi til å skape noe nytt på gården. Foto: Gardsbrenneriet.
Jann Vestby, daglig leder hos Gardsbrenneriet, ønsker på ingen måte å utfordre Vinmonopolets ordning i Norge. Men han stiller spørsmålstegn ved at de som besøker gården ikke kan kjøpe med seg alkoholholdige smaksprøver sterkere enn 21,9 %. Denne ordningen kunne han faktisk ha tenkte seg å diskutere med statsministeren
Gardsbrenneriet holder til på Hauge mellom fjord og fjell i vakre Nordfjord. Her har de spesialisert seg på bruk av lokal frukt og bær.
– Da Synnøve og jeg overtok gården i 2009, var det mye å ta tak i, sier Jann. Tidligere har det vært dyrket både frukt, bær og grønnsaker i tillegg til dyrehold. De siste dyrene ble sendt til slakteriet på 60-tallet. Da vi overtok etter foreldrene til Synnøve, var det kun en gammel eplehage med ca 450 trær igjen. I og med at vi begge er sivilingeniører i kjemi, tok det ikke lang tid før vi bestemte oss for å satse på brennevinsproduksjon. Slik får vi kombinert frukt og kjemi på en unik måte. Vårt mål er å utvikle spennende produkter som vil falle i smak hos alle som setter pris på godt drikke – enten det er til mat eller fest.
5. desember 2013 fikk kjemikerne innvilget tilvirkertillatelse for produksjon av alkoholholdige varer. Siden den gang har de kjøpt inn masse utstyr og drevet med produktutvikling. Læringskurven har vært bratt. I 2015 lanserte de sine første produkter under merkevaren "Attåt".
- Vi har hele tiden ønsket å utvikle egne metoder, prosesser og smaker for å lage noe unikt, forteller Jann. Tradisjonell destillasjonsteori og praksis ligger til grunn for å produsere alkoholen, men smakene og aromaene vil vi gjerne utvikle og lage med egne metoder. Det har ført til at vi nå både har egne prosesser og egenutviklet utstyr for å få dette til. Tilbakemeldingene fra markedet tyder på at vi har lyktes med det vi har som mål, sier han.
Råvaretilgang og Vinmonopolet
Gardsbrenneriet leverer drikke både lokalt og nasjonalt gjennom dagligvare, horeca og Vinmonopolet. – Hovedmengden av våre produkter omsettes gjennom Vinmonopolet, sier Jann. Dette er en ordning vi mener fungerer bra. I tillegg er råvaretilgangen viktig for at vi skal kunne lage gode norske produkter. Opprettholdelsen av et levende landbruk i distriktene er derfor avgjørende for at de gode ressursene kan utnyttes, og alle de gode smakene som kommer av frukt og bær dyrket i vårt klima kan deles med alle.
Flere utviklingsprosjekter
Vi liker å kombinere tradisjonelt landbruk med forskning og innovasjon, og jobber alltid med prosjekter der vi kan få utøvd dette. Gardsbrenneriet er i stadig vekst. Et spennende prosjekt vi jobber med nå, er at vi som første brenneri i Norge lager brennevin fra råstoffet myse. For å få til slike utviklingsprosjekter, er tilgang til støtte fra organisasjoner som Innovasjon Norge og samarbeid med andre bedrifter avgjørende for oss, påpeker Jann.
Avgiftspolitikk og salg av småflasker
Når det kommer til spørsmålet om hva Jann ville sagt til statsministeren, har han flere saker han gjerne skulle ha diskutert. Først av alt ville vi ha snakket om betydningen av å sikre norske arbeidsplasser og tilpasse avgiftsnivået slik at vi unngår handelslekkasje til for eksempel Sverige. Dette har vi nå sett resultatene av under pandemien som påvirker oss alle.
I tillegg ville vi ha snakket om alle henvendelsene vi får fra turister og andre som besøker oss om hvorfor de ikke kan kjøpe med seg smaksprøver av våre produkter med en sterkere alkoholstyrke enn 21,9%. Vi ønsker på ingen måte å utfordre Vinmonopolet sin ordning, siden de sikrer en kvalitet og bredde i utvalget som ingen andre land kan vise til. Men en ordning med salg av småflasker med smaksprøver av for eksempel gin, akevitt eller eplebrennevin gjennom et regulert system, gjerne i samarbeid med Vinmonopolet, ville gjort at vi som en turistdestinasjon og opplevelsessenter kunne tilby et produkt mer på linje med de andre landene turistene også besøker. Dette ville igjen vært med på å sikre norske arbeidsplasser og øke utnyttelsesgraden av norske råvarer og ressurser, mener Jann.
Bistand i arbeidsgiversaker
Gardsbrenneriet har vært medlem i NHO Mat og Drikke siden 2018. – Hovedgrunnen for å være medlem er bistand i alle saker som gjelder oss som arbeidsgiver, sier Jann. Det er mye å sette seg inn i som en ny bedrift i Norge. Det å kunne få hjelp av dyktige fagfolk på det aller meste innenfor bedriftsrelaterte emner er viktig fra første stund. Vi liker å skynde oss sakte og treffe blink på første forsøk. Da er samarbeid og samtaler med andre veldig viktig for å lykkes.
I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.