Kristin Malonæs er administrerende direktør hos Geno SA. Foto: Geno.
Rundt omkring i verden finnes det slektninger av den norske klimakua NRF. Det er takket være Geno SA på Hamar som utvikler og omsetter genetikk til store deler av verden. - Nå stuper vi inn i det vi liker å kalle Bio-IT sin tidsalder, sier administrerende direktør i Geno, Kristin Malonæs.
Bioteknologiselskapet Geno eies av 8000 norske storfebønder. Hovedkontoret ligger på Hamar. Konsernet har 216 ansatte med en årlig omsetning er på ca 400 millioner kroner. Geno eksporterer NRF-sæd til over 30 land verden over gjennom selskapet Geno Global as. De har distribusjonsavtale med verdens største genetikkselskap, ABS, for markedene USA/Canada, Storbritannia, Italia, Tyskland, Frankrike, New Zealand og Australia. I tillegg drives det utstrakt forskning og utvikling basert på Genos teknologi for frysing av sæd gjennom datterselskapene SpermVital as og Cryogenetics as.
- I disse tider med korona-pandemien, er vi særlig opptatt av å holde oss friske, slik at vi kan sørge for at dyra våre fortsetter å være de friskeste og sunneste i verden, sier Kristin. Det er viktig for oss å kunne levere oksesæd av høy kvalitet både i det internasjonale markedet og til norske bønder. Det sikrer produksjon av melk og kjøtt til oss alle – også i utfordrende tider for landet.
Ambisiøse mål
Geno har ambisjoner om å vokse og øke det internasjonale sædsalget. – I dette markedet er det svært stor konkurranse. Vi må ha de riktige produktene og i tillegg være veldig gode selgere. Nå er for eksempel etterspørselen etter kjønnsseparert sæd økende i de største markedene som USA og Storbritannia. Derfor har vi investert stort i ny teknologi for å kunne levere slik markedene ønsker. Det må til for å greie våre vekstambisjoner internasjonalt, sier hun.
Hun peker også på en annen viktig faktor som må være på plass for å klare dette, nemlig dyktige ansatte. - Geno har på kort tid blitt en arbeidsplass med ansatte fra mange ulike land. - Vi skal betjene det norske markedet som er helt vesentlig for å utvikle genetikken vår. Det er her NRF-kua «bor». Samtidig skal vi øke internasjonalt salg, slik at vi får mulighet til å fortsette å være innovative i avlsarbeidet og utviklingen av genetikken også framover i tid, sier Kristin.
Bio-IT sin tidsalder
- Hadde jeg fått et møte med statsministeren, hadde jeg sagt til henne at Norge må satse mye mer på forskning og utvikling. Det åpner seg store muligheter innenfor biologi og teknologi fremover. Norge har et godt utgangspunkt med det bioteknologiske miljøet som finnes, men vi må satse mer om vi skal være førende i verden. Tverrfaglige forskningsprosjekter blir viktigere enn tidligere.
Landbruket kan bidra på mange områder. Vi ser at nye teknologier som genredigering/CRISPR kommer. Norge må satse og være offensive på dette området. Vi må skaffe oss kompetanse, slik at vi kan gjøre kloke og etisk gode valg for framtida vår. Nå stuper vi inn i det vi liker å kalle bio-IT sin tidsalder, sier hun entusiastisk.
Ryddige og avklarte arbeidsforhold er viktig
Geno har vært medlem i NHO og NHO Mat og Drikke siden 2012. – Hovedgrunnen til at vi er medlem er at ryddige og avklarte arbeidsforhold er viktige for vår bedrift, sier Kristin. God samhandling mellom ansatte og eiere er en forutsetning for å lykkes. Da er det viktig å ha en profesjonell arbeidsgiverorganisasjon i ryggen. I tillegg er NHO Mat og Drikke en møteplass på tvers av varestrømmene i matproduksjonen, og vi tror det blir enda viktigere å sikre god samhandling mellom de ulike verdikjedene for å sikre god og trygg mat fremover, avslutter hun.
I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.