Medlemspraten: Sagaplant AS

Portrett av Fremgård klippet inn i et bilde der jordbærplanter deles.

Asle Michael Fremgård, som er daglig leder hos Sagaplant, viser her frem deling av jordbærplanter i vevskultur. Dette krever en unik kompetansen, og Asle er fronøyd med at man ser en liten økning i unge som velger landbruksfaglig utdanning.

Hos Sagaplant AS er de særlig opptatt av friske og sunne planter. Derfor har de et eget vevslaboratorium der plantene blir sjekket for virus, bakterier og sopp, som eventuelt fjernes, før plantene får flytte ut i veksthus. For å sikre planter til senere generasjoner, oppbevarer de også planteceller i flytende nitrogen. Vi har tatt en prat med Asle Michael Fremgård, som er daglig leder hos Sagaplant.

Sagaplant AS holder til i Midt-Telemark og eies av Gartnerhallen, Graminor, NORGRO, Eliteplanter Norge og Norsk institutt for bioøkonomi på Ås. Bedriften ble etablert i 2008, og hadde inntil da vært Gartnerhallens eliteplantestasjon.

Oversiktsbilde av SagaplantOversiktsbilde av Sagaplant

Sagaplant AS holder til i Midt-Telemark. Foto: Sagaplant.

– Vi har med oss tradisjoner helt tilbake fra 1970-tallet, forteller Asle.

- Vårt samfunnsoppdrag er å sikre at produsenter av frukt og bær får friske planter som kan brukes til å formere videre på. For å kunne gjøre dette på en tilfredsstillende måte, har vi et eget vevslaboratorium der vi fjerner virus, bakterier og sopp fra plantene. Når denne delen av jobben er gjort, flyttes plantene over i veksthus. Dette er en jobb som krever strenge hygienetiltak, slik at smitte ikke spres mellom planter. Tiltakene ligner veldig på de samme som samfunnet vårt for øvrig også har blitt kjent med nå i pandemi-perioden, sier Asle.

- Vi har også en viktig oppgave i å sikre plantegener for fremtidig produksjon. Planteceller fryses ned ved hjelp av kryolagring, som betyr at cellene lagres direkte i flytende nitrogen, og holder seg i flere generasjoner. Vi er 12 ansatte som sikrer friske planter til markedet og tar vare på planter for fremtiden, oppsummerer Asle.

Kryorør

Kryorør med plantegener blir oppbevart i kryotanker med flytende nitrogen. Slik holder de seg i flere generasjoner, og sikrer planter for fremtiden. Foto: Sagaplant.

Rask transport av levende materiale

Asle forteller at Sagaplant er svært opptatt av kvalitet og leveringssikkerhet. - Vi opererer i et presset marked, så pris er også viktig. Vi opplever sterk konkurranse fra importerte varer. Likevel har vi hatt kunder som har kommet tilbake til oss etter å ha brukt importerte planter som viser seg å ikke ha den forventede kvaliteten, sier Asle.

- Selv om det ligger utenfor vår kontroll, kommer vi ikke bort fra at transport er særlig viktig for oss. Tar det for lang tid å frakte plantene, går det utover kvaliteten. I enkelte områder, særlig nord i landet, sliter vi med å finne gode transportløsninger for å få plantene fortest mulig frem til mottaker, sier han. Her jobber vi hele tiden med å finne de beste løsningene.

Kompetanseløft

- Uten riktig kompetanse klarer vi ikke å levere jevn og god kvalitet. I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne plass til kompetanseøkning. Men vi har ekstra oppmerksomhet på dette nå, og har opplæring og utvikling av ansatte, samtidig som vi rekrutterer nye. Vi er i stadig omstilling, og arbeidsoppgavene blir mer og mer kompliserte. Robotteknologi er for eksempel et fagområde du må beherske skal du jobbe i grøntnæringen i dag. Det at vi ser en liten økning av unge som velger landbruksfaglig utdanning, er svært gledelig, sier Asle.

Sagaplant-sjefen forteller at å produsere planter "fra bunnen av" kan ta flere år. -I enkelte tilfeller innebærer det at man har anskaffet maskiner og produksjonsutstyr tilpasset en bestemt sorts utviklingsløp. Da sier det seg selv at forutsigbare rammevilkår er viktig for produksjonen. En omstilling er ikke gjort over natta, og den kan være kostbar, understreker han.

Matsikkerhet og Bio-ordningen

- Hadde jeg fått 15 minutter med statsministeren, hadde jeg først og fremst snakket om matsikkerhet og selvforsyningsgrad. Norge kunne vært en mye større matprodusent enn det vi er i dag. Vi må ta i bruk hele landet. Dersom vi klarer å opprettholde matproduksjon i hele landet, vil vi samtidig også sikre bosetting og annet næringsliv, mener Asle.

- Videre ville jeg ha snakket om kompetanse, og da særlig BIO-ordningen, (Bedriftsintern opplæring). Dette er en ordning som er veldig bra, men tilskuddene som ligger i ordningen er ikke gode nok. Dersom grunnen til kompetansehevingen i bedriften er av økonomiske årsaker, blir nemlig egenandelen for høy, og jeg tror mange, særlig små bedrifter, lar være å søke. Det er synd, fordi dette er en meget god ordning, sier han.

Hadde ikke klart oss uten

Sagaplant AS har vært medlem i NHO Mat og Drikke og NHO siden 2012. NHO ivaretar våre interesser som arbeidsgiver. - Vi har vært gjennom flere omstillingsprosesser, og jeg vet ikke hvordan jeg skulle klart meg uten hjelpen jeg har fått fra NHO. Samtidig gir medlemskapet en bransjetilhørighet. Nettsidene er også stappfulle av nyttig informasjon for oss som er arbeidsgivere, om for eksempel lokale lønnsforhandlinger som vi er særlig opptatt av i disse dager, avslutter han.

Medlemspraten

I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: