Ola Hopperstad viser frem jorbærplanter fra 2020-sesongen hos Sognabær.
Ola Hopperstad, daglig leder hos Sognabær, går inn i det nye året med en viss bekymring. Korona-pandemien har skapt ekstra hodebry for bærprodusenten, som i sesong har en stor, fast gruppe med arbeidstakere fra Polen. Nå er det usikkerhet knyttet til om sesongarbeiderne i det hele tatt kan komme til landet.
På gårdene på Vangsnes i Vestland fylke har det blitt drevet bærproduksjon i generasjoner. Det var først i 2005 at Sognabær så dagens lys, og da startet de med bringebærproduksjon for konsummarkedet. I dag produseres det like mye jordbær som bringebær, og det aller meste dyrkes i ståhøyde i tuneller. Ola forteller at de har et produksjonsareal på 150 mål. 75 – 80 prosent av de ferske bærene de produserer går til Bama. Resten går til Tine og Lerum, der bærene brukes i juice, saft og syltetøy. – Sesongen for bærproduksjon hos oss er fra 10. juni til september/oktober, sier Ola.
Kort sesong krever politisk vilje
- I og med at sesongen for norske bær bare varer i noen måneder, er vi særlig opptatt av at det er politisk vilje for å tilrettelegge for størst mulig norsk produksjon og omsetning, sier Ola. Overproduksjon kan bli et resultat dersom vi ikke er gode på produksjonsplanlegging. I denne planleggingen er vår interesseorganisasjon Gartnerhallen en viktig samarbeidspartner, understreker han.
Avhengig av utenlandske sesongarbeidere
Selv om det nye året så vidt har begynt, og det fortsatt er en god stund til høysesong for Ola og Sognabær, er det ingen tvil om at koronapandemien og konsekvensene den får for tilgang på arbeidskraft opptar bedriften. – Vi har en fast gruppe med arbeidstakere fra Polen som kommer hit, men er også avhengig av nyrekruttering hvert år. Den usikkerheten som nå er knyttet til om de i det hele tatt kan komme, om de må sitte 10 dager i karantene og hvem som eventuelt skal betale for dette, gjør det krevende å planlegge, sier Ola, som samtidig håper at smittepresset reduseres såpass at innreise til Norge for hans polske arbeidstakere ikke er noen utfordring ved sesongstart.
Arbeidskraft og priser
Dersom Ola hadde fått en prat med statsministeren, ville utenlandske sesongarbeidere og smidighet knyttet til dette stått høyt på listen over aktuelle samtaletemaer. - Videre ville jeg tatt opp rammebetingelsene for næringen når det gjelder priser – både på konsum, men særlig på industribær, som per i dag er veldig lav, sier han. Det er særs viktig å få frem kostnaden med å produsere ett kilo bær, og at prisene produsenten får gjenspeiler dette.
En trygg støttespiller
Sognabær meldte seg inn i NHO Mat og Drikke i november 2020. – Selv om vi er nye som medlemmer, kjenner jeg til NHO fra før, sier Ola. Det er blant annet godt å ha en organisasjon som NHO i ryggen under forhandlinger i Landbruksoppgjøret. Jeg tror også vi kommer til å få god nytte av de juridiske tjenestene som er inkludert i medlemskapet, avslutter han.
I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.