Medlemspraten: Telemark Kildevann

Portrett av Bunæs klippet inn i et bilde fra produksjonen hos PetPack Drikker på Aurskog

Bjørn Bunæs, daglig leder for Telemark Kildevann. Her klippet inn i et bilde fra produksjonen hos PetPack Drikker på Aurskog.

- Det måtte en pandemi til for at politikerne skulle forstå hva avgiftsharmonisering mellom Norge og EU faktisk innebærer. Nå er jeg bekymret for hva som kan skje med de positive endringene som har kommet den siste tiden ved et eventuelt regjeringsskifte til høsten, sier Bjørn Bunæs, daglig leder i Telemark Kildevann.

Telemark Kildevann består av to produksjonsfasiliteter; Telemark Kildevann i Fyresdal og PetPack Drikker i Aurskog. Selskapet hadde sin opprinnelse i Telemark på begynnelsen av 1990-tallet. I 1998 kjøpte Bjørn bedriften. Siden den gang er det investert 300 millioner kroner i selskapet.

- I Telemark har vi tilgang på to registrerte naturlige mineralvannkilder av meget høy kvalitet, sier Bjørn. Selskapet har hatt et samarbeid med Coca Cola i mange, mange år der de selger vårt TELEMARK vann i Norge. Forøvrig har samarbeidet med Norgesgruppen og COOP vært avgjørende for den veksten vi har hatt. Dette samarbeidet omfatter produksjon av både vann og brus.

Produksjon flyttet hjem til Norge

For noen år siden ble bedriftens brusproduksjon flyttet til PetPack Drikker i Aurskog for å komme nærmere markedet. Her produseres blant annet Schweppes for Ringnes, produkter for store svenske kunder og private labels for flere kjente dagligvarekjeder. – Vi har også et godt og langt samarbeid med TINE som blant annet har ført til at de har flyttet sin iste-produksjon fra Tyskland til Norge for ett år siden. Nå er det vi som produserer iste for TINE, og jeg er godt fornøyd med at vi klarer å konkurrere med de tyske produsentene på dette området, sier Bjørn. - Iste for Tine har blitt vårt største volumprodukt i Aurskog, legger han til.

Selskapet har 45 ansatte fordelt på fem moderne produksjonslinjer, som produserer ca 70 millioner flasker i året.

En logistikkoperasjon

- Vi har relativt langsiktige kontrakter med våre kunder. Dette er helt avgjørende for at vi kan opprettholde og sikre norsk produksjon til konkurransedyktige priser. Det vi driver med er jo en stor logistikkoperasjon. I disse dager med pandemi, har det vært tilløp til problemer med å få tak i enkelte råvarer, men vi har heldigvis klart å levere det vi skal, forteller Bjørn. Videre legger han til at bedriften tjener penger når det er fint vær. - Sol, varme og sommer er det vi ønsker oss. Sesongvariasjonene er store i vår bransje og en varm, lang og solrik sommer gjør godt, smiler han.

Bekymret for mulig regjeringsskifte

- Vi har i mange år, i samarbeid med BROD og NHO Mat og Drikke, jobbet for en avgiftsharmonisering mellom Norge og EU. Det har vært en krevende prosess med flere nedturer. Beslutninger tatt av politikere som ikke har satt seg godt nok inn i saken, har både irritert og til de grader påvirket vår bransje. Det måtte en pandemi til for å få de til å endre kurs. Med FrP i spissen har det nylig og heldigvis kommet endringer til det bedre. Men jeg er likevel bekymret for hva som kan komme til å skje dersom det blir regjeringsskifte til høsten. Jeg er ikke motstander av grensehandel, men jeg mener at den må skje med like konkurransevilkår. Derfor må avgiftene på norsk side ned. Hvis ikke vil vi og resten av verdikjeden miste flere tusen arbeidsplasser, sier Bjørn.

Ny eksportsatsning

- Når det er sagt, så er det også nye og spennende prosjekter på gang hos oss. Vi har inngått et samarbeid med Pure Blue of Norway og Tetra Pak om en ny produksjonslinje i Fyresdal. Fra oktober vil vi tappe vårt kildevann i såkalt TetraTop emballasje. Rent norsk kildevann i svært miljøvennlig emballasje blir vår store eksportsatsning de neste årene. Dette gleder vi oss veldig til, forklarer Bjørn.

Å drive virksomhet i distriktene

Dersom Bjørn hadde fått 15 minutter med statsministeren, hadde han tatt opp et par problemstillinger knyttet til det å drive virksomhet i distriktene i Norge. – Statsministeren burde være tøffere på å få fjernet formueskatten på arbeidende kapital. Jeg har ingenting imot å betale formueskatt – så lenge den knytter seg til reell formue – men å betale på arbeidende kapital er hverken motiverende eller klokt, og det bidrar heller ikke til å skape flere arbeidsplasser, mener Bjørn. - Det er også krevende å investere i bygningsmasse. Industribygninger i distriktene er dyre å få på plass og taper seg fort i verdi. Her burde man funnet gode statlige løsninger, slik at man kan finansiere bygg med lav risiko. Det finnes ingen slike muligheter i dag, sier han. Videre ville jeg også brukt litt av tiden på å prate om avgifter. Helt på slutten ville jeg bedt henne om å vurdere et samarbeid med SP frem mot høstens valg, smiler han.

Mange gode grunner til medlemskap

Telemark Kildevann har vært medlem i NHO og NHO Mat og Drikke siden 1996. – Det er mange gode grunner til å være medlem i NHO og NHO Mat og Drikke. Organisasjonen jobber med politiske saker som er viktige for oss. Samtidig får man god hjelpe i juridiske spørsmål. Personlig mener jeg at NHO har utviklet seg positivt de siste årene, og jobber mer profesjonelt. Jeg vil også legge til at Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke har gjort en kjempejobb når det gjelder å fronte avgiftssaken som er så viktig for oss og norsk næringsmiddelindustri, avslutter Bjørn.

Medlemspraten

I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: