Avskogingsforordningen, også kjent som EU Deforestation Regulation (EUDR), ble vedtatt 31. mai 2023. Formålet med forordningen er å redusere EUs innvirkning på global avskoging og skogforringelse, ved å stille spesifikke krav til utvalgte råvarer og produkter som omsettes i EU eller som eksporteres fra EU.
Store produktgrupper
Forordningen omfatter produkter som inneholder, er fôret med eller er produsert med bruk av disse utvalgte råvaregruppene: storfe (levende dyr, kjøtt og huder), kakao og sjokolade, kaffe, palmeolje og flere andre produkter laget av oljepalme, gummi, soya, tre (tømmer og treprodukter).
Det er et krav om at utvalgte råvarer og produkter er avskogingsfrie, lovlig produsert og dekket av en aktsomhetserklæring (due diligence statement, SSD). Nødvendig dokumentasjon, inkludert geolokasjon, skal rapporteres inn i en digital portal som driftes av EU. Det er noe lemping på rapporteringskravene som stilles til små og mellomstorebedrifter
Kravene er ment å tre i kraft 30. desember 2024, men EU har besluttet å forlenge implementeringsfasen til 30. desember 2025. For små og mellomstore bedrifter (SME) er fristen satt til 30. juni 2026.
Omfattende krav
Forordningen omfatter svært mange produkter, deriblant en rekke tilknyttet næringsmiddelvirksomhet. - Vi ser at kravene til storfekjøtt og tilberedte matvarer av storfekjøtt er omfattende, og det samme gjelder også for produkter som inneholder kakao og sjokolade. De nye kravene vil også gjelde for noe produksjonsutstyr av gummi, som transportbånd med gummioverflate, pakninger av gummi og gummibasert bekledning som for eksempel hansker og forklær. Forordningen gjelder også for tre, papp, kartong og papir, sier Gro Ånestad Rimstad, fagsjef for matregulatoriske saker i NHO Mat og Drikke
- Trenger forutsigbarhet
I Norge har forskriften vært på høring, men det er foreløpig ikke besluttet hvilket direktorat som skal være tilsynsmyndighet. Inntil videre følger både Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet opp arbeidet med forordningen. På nåværende tidspunkt går diskusjonene knyttet til mat i hovedsak på valg av hel eller delvis innlemmelse av forordningen, i og med at noen av de berørte råvarene og produktene ikke er omfattet av EØS-avtalen. Det er dermed uklart hvordan og når iverksettelse i Norge skal gjennomføres, noe som kan ha betydning for eksport av en rekke råvarer og produkter til EU. – Det er viktig med forutsigbarhet for medlemsbedriftene om hvordan dette regelverket skal gjennomføres i Norge, så myndighetene må nå raskt signalisere hvordan de vil gå videre med saken. Et vesentlig element er om norske virksomheter får tilgang til det europeiske registreringssystemet TRACES og at myndighetene etablerer et apparat for å håndtere de administrative oppgavene knyttet til handel med EU og tredjeland, sier Rimstad.
Tips til medlemsbedriftene
NHO Mat og Drikke vanbefaler medlemsbedrifter å sette seg godt inn i den nye forordningen, EUs veiledning og FAQ, samt informasjonssystem og tollprosedyrer:
- Finn ut om bedriften er underlagt EUDR (annex 1)
- Finn ut om bedriften er «operator» eller «trader» og om man faller inn under bestemmelsene for SME-virksomheter.
- Kartlegg flaskehalser og utfordringer knyttet til sporbarhet fra råvare til ferdig produkt.
- Kartlegg mulig risiko i bedriftens verdikjeder
- Bør avtaler og kontrakter revideres med kunder / leverandører?
Treindustrien og NHO Mat & Drikke arrangerte et felles webinar om EUDR den 6. november. Opptaket fra webinaret kan du se her
Noen nyttige lenker:
EUs faktaside
Forordningen
EU Guidance
FAQ
Informasjonsside om Traces
Miljødirektoratet
Regjeringens EØS-notat
Tollkodene
Forordning (EU) No 2658/87 of 23 July 1987 on the tariff and statistical nomenclature and on the Common Customs Tariff
Kommentarer til tollkodene
Tolltariffen