Bioøkonomi
Norge har store biologiske ressurser både på land og i havet. Befolkningsvekst og mål om lavere utslipp gjør at etterspørselen etter biologiske fornybare ressurser fra jord, skog og hav vil øke betydelig i årene som kommer.
Norge har store biologiske ressurser både på land og i havet. Befolkningsvekst og mål om lavere utslipp gjør at etterspørselen etter biologiske fornybare ressurser fra jord, skog og hav vil øke betydelig i årene som kommer.
Det biobaserte næringslivet bidrar med vesentlig sysselsetting og verdiskaping, og det ligger store muligheter i å utvikle nye produkter og verdikjeder basert på biologiske ressurser. Det er anslått at verdien av restressurser fra landbruket alene kan økes opptil 6 milliarder kroner i 2050. Norge har komparative fortrinn gjennom stor tilgang på biomasse, rent vann og rimelig energi samt gode muligheter for teknologioverføring fra andre næringer. Det er derfor viktig å legge til rette for investeringer, markedsmuligheter og innovasjon for å bruke mulighetene som finnes i næringen.
NHO Mat og Drikke jobber for å økt verdiskaping innenfor bioøkonomien blant annet gjennom samarbeidspartnere i skognæringen og i NHO-fellesskapet, samt kontakt med politikere og embetsverk.
Norge har bedre forutsetninger enn de fleste for å lykkes med bioøkonomi. Vi har de finansielle ressursene, vi har gode kunnskaps- og kompetansemiljøer og vi har et stort potensial i et globalt perspektiv for økt produksjon og foredling av biomasse, særlig innenfor det marine.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?