- For mat- og drikkeprodusentene er det viktig at næringskomiteen støtter prinsippet om at delisting skal varsles skriftlig, og må baseres på saklige kriterier som begrunnes i objektive og kommersielle forhold, sier Petter H. Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Delisting innebærer at dagligvarekjedene trekker visse produkter ut av varesortimentet, og kan brukes for å få ønskede betingelser innenfor helt andre produktkategorier enn de som er gjenstand for selve delistingen.
- Vi er fornøyd med at næringskomiteen ønsker at det skal være klare kjøreregler for hvordan delisting skal skje, sier Brubakk i NHO Mat og Drikke.
Årsrapporter gir transparens
Han sier at det også er positivt at flertallet i næringskomiteen mener at utgivelser av årsrapporter er en naturlig del av Dagligvaretilsynets arbeid. -Produksjon av årsrapporter vil være et viktig verktøy for å måle og vurdere hvordan aktører i verdikjeden opptrer i henhold til god handelskikk, og i samsvar med lovens formålsparagraf og kravene til normativ adferd. Brubakk viser til at det britiske handelstilsynet (Grocery Code Adjudicator) har lykkes med transparens og legitimitet nettopp som følge av sine årlige rapporter. -Utgivelse og fremleggelse av årsrapporter vil bidra til transparens og legitimitet for Lov om god handelskikk og Dagligvaretilsynets arbeid, og dette bør helt klart inn i tilsynets arbeidsform når komiteen så klart og tydelig ber om dette, understreker han.
Bekymret for manglende konkurranse
En samlet næringskomité uttrykker bekymring for manglende konkurranse på distribusjonsleddet i verdikjeden for dagligvarer. Komiteen forventer at innvirkningen dette har for konkurransesituasjonen blir drøftet i den varslede stortingsmeldingen om dagligvaresektoren.
Lenke til næringskomiteens innstilling.