Landbruks- og matdepartementet vedtok 21. desember 2022 nye satser for råvarepriskompensasjonsordningen (RÅK-ordningen) for 2023. RÅK-ordningen er ett av de sentrale virkemidlene i landbrukspolitikken, og bidrar til å kompensere norske foredlingsbedrifter for prisforskjellen mellom norske og utenlandske landbruksråvarer. Ordningen er derfor et viktig rammevilkår for matindustrien i Norge.
Basert på uvanlig høye råvarepriser i Europa, og dermed lave prisforskjeller mellom norsk og utenlandsk råvare, foreslo departementet kraftige reduksjoner i en rekke satser under ordningen, og total fjerning av kompensasjon for flere råvaregrupper. Hvis disse satsene hadde blitt vedtatt, kunne det hatt stor negativ påvirkning både på norske foredlingsbedrifters konkurranseevne overfor utlandet og for avsetningen av norske råvarer, spesielt dersom råvareprisene internasjonalt faller.
Etter innspill fra både NHO Mat og Drikke og bedrifter i mat- og drikkenæringen har departementet valgt å gjøre justeringer i satsforslagene for enkelte varer i ordningen. NHO Mat og Drikke gir departementet honnør for å justere kursen. – Vi er glade for at departementet ser at ustabiliteten i verdensmarkedene den siste tiden gjør det nødvendig å ta utgangspunkt i ny og oppdatert informasjon, og dermed justere satsene, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Han oppfordrer departementet til å følge nøye med på verdensmarkedene den kommende tiden, og å gjøre endringer i satsene så fort situasjonen tilsier det.
Brubakk mener den internasjonale situasjonen taler for at ordningen må praktiseres så fleksibelt og smidig som mulig. – RÅK-satser som vedtas kun ti dager før de trer i kraft gir bedriftene lite rom til planlegging, og bommer på forhandlingsvinduet mot dagligvarekjedene. Da sender man en stor ekstraregning til matindustrien helt frem til neste forhandlingsvindu, sier Brubakk.
- 2022 var et år med historisk store bevegelser i internasjonale råvaremarkeder som følge av både justeringer etter pandemien og Russlands angrep på Ukraina, men disse bevegelsene nærmer seg en viss normalisering. Da kan prisnivåene internasjonalt fort følge etter, og da må satsene i RÅK-ordningen justeres. Hvis ikke påføres norsk matindustri en unødvendig konkurranseulempe, og en ytterligere ekstrakostnad på toppen av energi- og kostnadskrisen man har stått i hele det forrige året, avslutter Brubakk.