Frokostmøte i Europaparlamentet

Publisert

De nordiske søsterorganisasjonene samlet i Brussel for å komme med felles innspill.

Bildet viser representantene fra Livsmedelsföretagen, DI Fødevare, ETL Finland, Orkla, Fazer, Arla og NHO Mat og Drikke i Europaparlamentet.

Sammen med sine søsterorganisasjoner i Sverige, Danmark og Finland arrangerte NHO Mat og Drikke et frokostmøte 25. september for de nordiske medlemmene av Europaparlamentet. Formålet var å presentere en samlet oversikt med ønsker og prioriteringer for perioden 2025 - 2029.

- EU regelverk, som kommer til Norge via EØS-avtalen er svært viktige rammevilkår for mat- og drikkenæringen, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
 
35 - 40 prosent av alle EU-regler som tas inn i EØS-avtalen er på matområdet. Det gjør mat til det største enkeltområdet for regelverk i EØS-avtalen. Det arbeides kontinuerlig med å produsere, oppdatere og revidere EØS-regelverk. Regelverkene dekker alle sider med matprodusentens virksomhet, som matregelvek, veterinærregler, men også generelle regler som konkurranseregler, statsstøtte, offentlige anskaffelser, klima- og miljøregler med mer. 
 
- NHO Mat og Drikke har et nært samarbeid med sine nordiske søsterorganisasjoner om å påvirke politikk- og regelverksutviklingen på matområdet i EU, for å styrke næringens konkurransekraft i de nordiske landene, fortsetter Brubakk.

Viktige EØS-regler

Mat- og drikkeprodusenter er avhengige av å importere råvarer og innsatsfaktorer til sin produksjon som Norge ikke kan produsere selv. På dette området spiller EØS-reglene en viktig rolle. Det samme gjelde for salg av mat- og drikkevarer i Norge.


Disse sakene ble løftet i nordisk felleskap på frokostmøtet er:

  • En konkurransedyktig mat- og drikkenæring er en forutsetning for å lykkes med bærekraftig matproduksjon
  • Satsing på forskning, utvikling og innovasjon er nødvendig for å drive frem produktutvikling og produsere trygg, sunn og god mat gjennom det grønne skiftet.
  • Balanserte regelverk som kombinerer krav til trygghet, klimavennlighet, effektivitet og lønnsomhet, uten å være kompliserte og vanskelige å etterleve. 
     
    De felles nordiske prioriteringene kan du laste ned her, (.pdf)

De nordiske søsterorganisasjonene som det vises til i teksten er:

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: