- EU regelverk, som kommer til Norge via EØS-avtalen er svært viktige rammevilkår for mat- og drikkenæringen, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
35 - 40 prosent av alle EU-regler som tas inn i EØS-avtalen er på matområdet. Det gjør mat til det største enkeltområdet for regelverk i EØS-avtalen. Det arbeides kontinuerlig med å produsere, oppdatere og revidere EØS-regelverk. Regelverkene dekker alle sider med matprodusentens virksomhet, som matregelvek, veterinærregler, men også generelle regler som konkurranseregler, statsstøtte, offentlige anskaffelser, klima- og miljøregler med mer.
- NHO Mat og Drikke har et nært samarbeid med sine nordiske søsterorganisasjoner om å påvirke politikk- og regelverksutviklingen på matområdet i EU, for å styrke næringens konkurransekraft i de nordiske landene, fortsetter Brubakk.
Viktige EØS-regler
Mat- og drikkeprodusenter er avhengige av å importere råvarer og innsatsfaktorer til sin produksjon som Norge ikke kan produsere selv. På dette området spiller EØS-reglene en viktig rolle. Det samme gjelde for salg av mat- og drikkevarer i Norge.
Disse sakene ble løftet i nordisk felleskap på frokostmøtet er:
- En konkurransedyktig mat- og drikkenæring er en forutsetning for å lykkes med bærekraftig matproduksjon
- Satsing på forskning, utvikling og innovasjon er nødvendig for å drive frem produktutvikling og produsere trygg, sunn og god mat gjennom det grønne skiftet.
- Balanserte regelverk som kombinerer krav til trygghet, klimavennlighet, effektivitet og lønnsomhet, uten å være kompliserte og vanskelige å etterleve.
De felles nordiske prioriteringene kan du laste ned her, (.pdf)
De nordiske søsterorganisasjonene som det vises til i teksten er: