- Tørkesomre, annet ekstremvær, pandemiårene 2020-2022 og krigen i Ukraina fra 2022 har hver på sin måte, bidratt til å sette nasjonale og internasjonale matverdikjeder på prøve. Uavhengig av om en krise er natur- eller menneskeskapt, vil lange og komplekse matverdikjeder likevel stå overfor mange av de samme utfordringene. Befolkningens behov for mat- og drikkevarer er uansett de samme, og uavhengig av hva som har forårsaket en krise, skriver NHO Mat og Drikke i innledningen i posisjonsnotatet om beredskap "Matforsyning, samfunnssikkerhet og totalberedskap".
Totalberedskapskommisjonen slo fast at et robust beredskapssystem kjennetegnes av motstandsdyktighet mot alle former for fare i hele kriseperspektivet og så lenge en situasjon varer, og understreket at dette bl.a. kan oppnås gjennom:
- En motstandsdyktig og utholdende befolkning
- Tett integrering av næringslivet i den nasjonale beredskapsstrukturen
- Styrket forsyningssikkerhet
I omtalen av matvareberedskap understreket Totalberedskapskommisjonen at «norsk matsikkerhet hviler på stabil produksjon av mat- og fôrvarer innenlands, som forutsetter lønnsomhet i næringene og at internasjonale handelssystemer er velfungerende».
Kontinuerlig nasjonal produksjon av mat
Hovedpunktene i NHO Mat og Drikkes posisjoner bygger på de tre samme forutsetningene som Stortinget har lagt til grunn for Norges nasjonale matsikkerhet:
- Kontinuerlig nasjonal produksjon av mat
- Sikring av produksjonsgrunnlaget
- Et velfungerende handelssystem.
Med dette utgangspunktet er NHO Mat og Drikkes posisjoner for matsikkerhet i krisetid følgende:
- Langsiktighet er en forutsetning for å lykkes.
- Matproduksjon er en kritisk samfunnsfunksjon.
- Forutsetningene for stabile matvareforsyninger i krevende situasjoner er høy produksjon i normale tider.
- God beredskap krever god organisering og øvelse.
I notatet kan du lese mer utfyllende om NHO Mat og Drikkes posisjoner.