Matsikkerhet i krisetid krever høy produksjon i fredstid

Publisert

Glass med ulike kornsorter.

Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

At befolkningen sikres tilgang til normale matvarer også i krisesituasjoner, er en kritisk samfunnsfunksjon som må opprettholdes uansett hva som skjer. Det krever høy nasjonal produksjon også i fredstid, skriver NHO Mat og Drikke i et nytt posisjonsnotat om beredskap.

- Tørkesomre, annet ekstremvær, pandemiårene 2020-2022 og krigen i Ukraina fra 2022 har hver på sin måte, bidratt til å sette nasjonale og internasjonale matverdikjeder på prøve. Uavhengig av om en krise er natur- eller menneskeskapt, vil lange og komplekse matverdikjeder likevel stå overfor mange av de samme utfordringene. Befolkningens behov for mat- og drikkevarer er uansett de samme, og uavhengig av hva som har forårsaket en krise, skriver NHO Mat og Drikke i innledningen i posisjonsnotatet om beredskap "Matforsyning, samfunnssikkerhet og totalberedskap". 

Totalberedskapskommisjonen slo fast at et robust beredskapssystem kjennetegnes av motstandsdyktighet mot alle former for fare i hele kriseperspektivet og så lenge en situasjon varer, og understreket at dette bl.a. kan oppnås gjennom:

  • En motstandsdyktig og utholdende befolkning
  • Tett integrering av næringslivet i den nasjonale beredskapsstrukturen
  • Styrket forsyningssikkerhet

I omtalen av matvareberedskap understreket Totalberedskapskommisjonen at «norsk matsikkerhet hviler på stabil produksjon av mat- og fôrvarer innenlands, som forutsetter lønnsomhet i næringene og at internasjonale handelssystemer er velfungerende».  

Kontinuerlig nasjonal produksjon av mat

Hovedpunktene i NHO Mat og Drikkes posisjoner bygger på de tre samme forutsetningene som Stortinget har lagt til grunn for Norges nasjonale matsikkerhet:

  • Kontinuerlig nasjonal produksjon av mat
  • Sikring av produksjonsgrunnlaget
  • Et velfungerende handelssystem.

Med dette utgangspunktet er NHO Mat og Drikkes posisjoner for matsikkerhet i krisetid følgende:

  • Langsiktighet er en forutsetning for å lykkes.
  • Matproduksjon er en kritisk samfunnsfunksjon.
  • Forutsetningene for stabile matvareforsyninger i krevende situasjoner er høy produksjon i normale tider.
  • God beredskap krever god organisering og øvelse.

I notatet kan du lese mer utfyllende om NHO Mat og Drikkes posisjoner.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: