- Norske interesser må koordineres bedre

Publisert

EU flagg

Foto: Pixabay

I høringssvaret til EØS-utvalget er NHO Mat og Drikke tydelig på at regjeringen må arbeide tettere med næringslivet i arbeidet med politikk- og regelverksutviklingen i EØS.

NHO Mat og Drikke leverte 30. august høringsuttalelse til NOU 2024:7, Norge og EØS: Utvikling og erfaringer (Eldringutvalget). Utredningen belyser hvor gunstig EØS-avtalen er for næringslivet i Norge, men peker samtidig på et betydelig forbedringspotensial med politiske prioriteringer og tydeligere koordinering av norske interesser i EØS-samarbeidet. Mat- og drikkenæringen er det største enkeltområdet for regelverksproduksjonen i EU/EØS, og matområdet utgjør alene nærmere 35 – 40 prosent av regelverkene som tas inn i EØS-avtalen.

Utredningen peker blant annet på at norske regjeringer over tid ikke har hatt en klar strategi med gode prioriteringer for å ivareta sentrale norske interesser tidlig i regelverksutviklingen i EØS, og at det haster med å dette på plass.

- Eldringutvalget viser at regjeringen må ta en tydeligere rolle i koordineringen av norske interesser i regelverksutviklingen i EØS, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Utvalget er tydelig på at det må bygges en bedre kultur og forståelse for god nok på påvirkning, kunnskapsbygging, gjennomføring og ikke minst vailening i, og håndheving av EØS-regelverk når disse er innført i Norge. NHO Mat og Drikke mener at disse fire elementene henger tett sammen og at god oppfølging vil gi bedre forutsigbarhet for den store delen av næringslivets rammevilkår som er basert på EØS-regelverk, og som håndheves av departementer, og en rekke direktorater og tilsyn, samt regionale og lokale myndigheter i Norge.

- En viktig del av løsningen er konsultasjoner og et tettere samarbeid med næringslivet og partene i arbeidslivet gjennom hele prosessen med politikk- og regelverksutvikling, helt frem til reglene er innført i Norge. Når EØS-regelverkene er innført i Norge må forvaltningsorganene ha nok kapasitet og kompetanse til god og systematisk veiledning og håndheving, avslutter Brubakk.

Her kan du lese NHO Mat og Drikkes høringsuttalelse.

Her kan du lese NHOs høringsuttalelse.  

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: