Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold

Matbransjen og norske helsemyndigheter har siden 2016 samarbeidet om å legge til rette for et sunnere kosthold i befolkningen. I Intensjonsavtalen er det identifisert ulike innsatsområder med konkrete og ambisiøse målsetninger. Avtalepartene har en gjensidig forpliktelse til å bidra til å nå disse målene i fellesskap.

Avtalen har konkrete måltall om reduksjon i inntaket av salt, tilsatt sukker og mettet fett, og økt forbruk av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat. I tillegg skal forbrukeren påvirkes til et sunnere kosthold gjennom bevisste og ubevisste valg.

For å lykkes med de felles målene må mange aktører jobbe systematisk, i samme retning og over tid. Særlig for arbeidet med å redusere salt og tilsatt sukker må endringer i innholdet i mat og drikke gjøres i små trinn og i mange produkter og varegrupper samtidig, slik at forbrukeren gradvis tilvennes og aksepterer en endret smaksopplevelse.

Partene i folkehelsesamarbeidet bidrar til de felles målene på ulike måter. Mat- og drikkeprodusentene som har sluttet seg til sluttet seg til avtalen gjør sin del av arbeidet gjennom utvikling av stadig nye produkter, reformulering av eksisterende produkter, utvikling av porsjons- og pakningsstørrelser, og ved å fremme sunnere alternativer og valgmuligheter.

NHO Mat og Drikke er én av partene i Intensjonsavtalesamarbeidet og har signert avtalen på vegne av medlemsbedriftene. Den enkelte medlemsbedrift slutter seg så til arbeidet gjennom å signere en tilslutningsavtale.

Samarbeidet organiseres gjennom en koordineringsgruppe der representanter for avtalepartene og innsatsområdene møtes fire ganger i året for å koordinere arbeidet og følge opp fremdrift og måloppnåelse. NHO Mat og Drikke har fire representanter i denne gruppen.

NHO Mat og Drikke har også et særlig ansvar for å koordinere arbeidet i innsatsområdene for redusert inntak av tilsatt sukker og mettet fett. Aktørene i innsatsområdene inviteres jevnlig til seminarer og workshops for deling av kunnskap og erfaringer.

Intensjonsavtalens symbol

Intensjonsavtalens symbol er utviklet for å øke kjennskapen til samarbeidet mellom matbransjen og helsemyndighetene på kostholdsområdet. Symbolet kan fritt benyttes av aktørene som har signert Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, av andre interessenter, f.eks. frivillige organisasjoner og FoU-miljøer, og av myndighetene. Symbolet eies av myndighetene og må brukes i tråd med gjeldende regelverk på matområdet.

Du finner symbolet med retningslinjer for bruk på Helsedirektoratets nettsider

Dette gjør bedriftene:

  1. TINE

    Gjennom stadige små knepp nedover i sukkerinnhold, har TINE bidratt til at nordmenn foretrekker mindre søtsmak på yoghurten i dag enn hva de gjorde for 20 år siden.

  2. Bakehuset

    - Vi jobber hele tiden med å utvikle sortimentet vårt i en sunnere retning. Trendbildet har lenge gått mot helse og sunnhet, noe som har påvirket produktutviklingsarbeidet hos Bakehuset, sier Øystein Halvorsen, daglig leder i Bakehuset.

  3. Det Glutenfrie Verksted

    Det Glutenfrie Verksted ble etablert av Monica Hellmann i 2014 for å utvikle sunnere, glutenfrie produkter med mindre sukker og mer fiber. – Derfor har det vært helt naturlig og nærmest en selvfølge for oss å være en del av Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, sier Monica.

Aktuelle høringsinnspill

  1. Helse- og omsorgskomiteen - statsbudsjettet 2024

    Her finner du NHO Mat og Drikkes høringsinnspill til helse- og omsorgskomiteen i forbindelse med statsbudsjettet 2024.

  2. Kommentar til Folkehelsemeldinga

    Kommentarer til Meld. St. 15 (2022-2023) Folkehelsemeldinga – Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjeller.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: