Avtalen har konkrete måltall om reduksjon i inntaket av salt, tilsatt sukker og mettet fett, og økt forbruk av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat. I tillegg skal forbrukeren påvirkes til et sunnere kosthold gjennom bevisste og ubevisste valg.
For å lykkes med de felles målene må mange aktører jobbe systematisk, i samme retning og over tid. Særlig for arbeidet med å redusere salt og tilsatt sukker må endringer i innholdet i mat og drikke gjøres i små trinn og i mange produkter og varegrupper samtidig, slik at forbrukeren gradvis tilvennes og aksepterer en endret smaksopplevelse.
Partene i folkehelsesamarbeidet bidrar til de felles målene på ulike måter. Mat- og drikkeprodusentene som har sluttet seg til sluttet seg til avtalen gjør sin del av arbeidet gjennom utvikling av stadig nye produkter, reformulering av eksisterende produkter, utvikling av porsjons- og pakningsstørrelser, og ved å fremme sunnere alternativer og valgmuligheter.
NHO Mat og Drikke er én av partene i Intensjonsavtalesamarbeidet og har signert avtalen på vegne av medlemsbedriftene. Den enkelte medlemsbedrift slutter seg så til arbeidet gjennom å signere en tilslutningsavtale.
Samarbeidet organiseres gjennom en koordineringsgruppe der representanter for avtalepartene og innsatsområdene møtes fire ganger i året for å koordinere arbeidet og følge opp fremdrift og måloppnåelse. NHO Mat og Drikke har fire representanter i denne gruppen.
NHO Mat og Drikke har også et særlig ansvar for å koordinere arbeidet i innsatsområdene for redusert inntak av tilsatt sukker og mettet fett. Aktørene i innsatsområdene inviteres jevnlig til seminarer og workshops for deling av kunnskap og erfaringer.
Intensjonsavtalens symbol
Intensjonsavtalens symbol er utviklet for å øke kjennskapen til samarbeidet mellom matbransjen og helsemyndighetene på kostholdsområdet. Symbolet kan fritt benyttes av aktørene som har signert Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, av andre interessenter, f.eks. frivillige organisasjoner og FoU-miljøer, og av myndighetene. Symbolet eies av myndighetene og må brukes i tråd med gjeldende regelverk på matområdet.
Du finner symbolet med retningslinjer for bruk på Helsedirektoratets nettsider