Hos Fjordland jobbes det blant annet med å øke forbruket av grønnsaker, frukt og bær. Foto: Fjordland.
I 2018 lanserte Fjordland Bremykt mykere, som inneholder mer rapsolje og mindre meierismør enn Bremykt original. – Denne lanseringen alene har bidratt til å redusere 70 tonn mettet fett hvert år, forteller ernæringsrådgiver i Fjordland, Elisabeth Hurum.
- For oss gir det merverdi å vite at bransjen står sammen om å bidra til bedre folkehelse. Det at Intensjonsavtalen er formalisert på den måten den er, og at aktører i flere ledd i verdikjeden er tilsluttet har stor betydning for intern motivasjon. Samtidig bidrar det til et større mulighetsrom for å få til endringer, sier Elisabeth.
Tilsluttet alle fire innsatsområdene
Avtalen består av fire innsatsområder som bedriftene kan velge å arbeide med. – Vi har tilsluttet oss alle innsatsområdene i avtalen, ettersom alle er relevante for vår virksomhet. Det betyr at vi jobber med å redusere salt, mettet fett, tilsatt sukker samt bidra til å øke forbruket av grønnsaker, frukt og bær, fisk og sjømat samt grove kornprodukter, sier Elisabeth, som også legger til at Fjordland har produkter som dekker hele måltidsdøgnet. – I tillegg til en stor portefølje med raske porsjonsmiddager, har vi også mindre måltidsløsninger i BOX-konseptet med kalde og varme mellommåltider. I yoghurtkategorien har vi merkevarene Safari, Yoplait og Liberté. Og så har vi grøt, grøtlunsj, KOS-dessertene og smørblandingene Bremykt og Brelett, forteller hun.
Redusert 70 tonn mettet fett årlig
Gjennom samarbeidet i Intensjonsavtalen har Fjordland fått til mye det er grunn til å være stolte av. – Når det gjelder ferdigrettene våre, har vi jobbet over flere år med å redusere saltinnholdet samt å forbedre kvaliteten på og øke mengden grønnsaker i rettene. Samtidig som vi har utviklet nye fiskeretter og Nøkkelhullsmerkede produkter, har vi også jobbet med å forbedre kvalitet og smak på hele fiskeporteføljen. Når det gjelder yoghurt, har vi jobbet med å redusere tilsatt sukker over flere år. Saltinnholdet i Bremykt og Brelett er redusert, og er nå på nivå med det veiledende saltmålet for kategorien i Saltpartnerskapet, sier Elisabeth.
I 2018 lanserte Fjordland Bremykt mykere, som inneholder mer rapsolje og mindre meierismør enn Bremykt original. Denne lanseringen har alene bidratt til å redusere 70 tonn mettet fett hvert år.
- Dette er bare noen eksempler på det arbeidet vi har gjort for å bidra til at det skal bli enklere for forbrukeren å ta sunnere produktvalg, sier hun. – At arbeidet vårt bidrar til at vi sammen når målene i Intensjonsavtalen på sikt er det vi håper på, sier Elisabeth.
Størst suksess når alle jobber mot samme mål
Når vi kommer til spørsmålet om hva som har vært enkelt og hva som har vært mer utfordrende i arbeidet med Intensjonsavtalen i perioden 2016 – 2021, kan Elisabeth fortelle at det absolutt har vært enklest å gjennomføre grepene hvor alle har et felles ønske og mål. - Tilsatt sukker er det beste eksempelet på dette, mener hun. Sukker er en ingrediens som til en viss grad er enkel å ta bort. Samtidig har reduksjon av tilsatt sukker fått mye oppmerksomhet også blant forbrukere og handelen. Det gjør at det er noe lettere å nå ut med de aktuelle produktene i markedet.
- Balansen mellom tiltakene man gjør, samtidig som man skal bevare den gode smaken på en måte slik at forbruker helst ikke merker endringen, er helt klart noe av det mer utfordrende, forklarer Elisabeth. Her er saltreduksjon et godt eksempel. Saltreduksjon er et arbeid som krever lang tid, ettersom man må gjøre små knepp om gangen for å sakte, men sikkert bidra til at forbruker venner seg til mindre saltsmak. - Hvis man gjør for store grep på en gang, og forbruker dermed velger bort produktet, er arbeidet til liten nytte, forklarer ernæringsrådgiveren.
Den største suksessfaktoren er helt klart når alle ledd i verdikjeden jobber mot samme mål, og forbruker også er med på laget.
Sammen er vi sterkere
Fjordland vil oppfordre alle aktører til å tilslutte seg Intensjonsavtalen og se på hva man har mulighet til å bidra med. - For å skape engasjement og prioritering i virksomheten vil jeg anbefale å sette konkrete mål og rapportere på fremdriften internt. Det er også viktig å huske på at man sammen får til mye. Målene kan kanskje oppleves overveldende når man tenker på sin virksomhet alene, men da hjelper det å huske på hvor mange aktører og mennesker som jobber med Intensjonsavtalen i praksis hver eneste dag. Sakte, men sikkert bidrar vi sammen til bedre folkehelse, avslutter Elisabeth.