Samarbeidet mellom matbransjen og helsemyndighetene i Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold har som formål å gjøre det enklere for forbrukeren å ta sunnere valg. Det er ønskelig å øke andelen av befolkningen som har et balansert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd. Det er satt konkrete og ambisiøse mål om et redusert inntak av salt, (Saltpartnerskapet), tilsatt sukker og mettet fett, og mål om et økt inntak av frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter, fisk og sjømat i befolkningen.
Halvveis i avtaleperioden er det fortsatt stor oppslutning om avtalen og stor aktivitet blant aktørene i de ulike innsatsområdene. Deltagelsen i workshops og seminarer er høy, og det er gjort en rekke gode tiltak for målet om å legge til rette for et sunnere kosthold i befolkningen.
De datagrunnlagene som så langt finnes for å vurdere de oppnådde resultatene viser at utviklingen for redusert inntak av salt og tilsatt sukker er positiv. Inntaket av mettet fett viser til stabilt inntak, mens innsatsområdet for økt inntak, #MerAv, har både positive og negative utviklingstrekk.
Det er dessverre enda ikke gjennomført en ny forbruksundersøkelse for mer eksakt vurdering av måloppnåelsen. Dessuten er det en svakhet at tall for grensehandelen, og hvordan denne handelen påvirker kostholdet i Norge, mangler.
Det er avslutningsvis verdt å merke seg at de oppløftende tallene for redusert inntak av tilsatt sukker til stor grad kan tilskrives godt arbeid og god innsats i egen regi av den enkelte virksomheten. Samarbeidet om reduksjon av tilsatt sukker gjennom Intensjonsavtalen har ligget i bero siden det i statsbudsjettet for 2018, på kort varsel og uten forutgående konsekvensutredning, ble vedtatt kraftige avgiftsøkninger for sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikker.
Statusrapporten for Intensjonsavtalen 2016-2019 finner du på Helsedirektoratets nettside.
Her kan du finne ut hvordan din virksomhet også kan bli med i samarbeidet om et sunnere kosthold.