Partnerskap reduserer salt

Publisert

Kunde som leser næringsinnhold på et brød.

Foto: Ilja C. Hendel | NHO Mat og Drikke

Sluttrapporten for Saltpartnerskapet 2015-2021 viser at vi er på god vei for å redusere salt i maten og med det bedre folkehelsen i Norge. Og det er nettopp det etablerte samarbeidet mellom myndighetene og næringen som trekkes frem som en viktig suksessfaktor.

Et høyt saltinntak fører til økt blodtrykk og høyt blodtrykk. Dette er én av de viktigste risikofaktorene for redusert folkehelse. - Den betydelige innsatsen mat- og drikkeindustrien legger ned i arbeidet for å redusere saltinnholdet i maten de produserer har derfor stor betydning, sier fagsjef matpolitikk Anna Karlsen.

Sluttrapport fra Fafo

Fra 2015 til 2021 har Helsedirektoratet, matprodusenter, serveringsbransjen, bransje- og næringsorganisasjoner, FoU-miljøer og interesseorganisasjoner samarbeidet om å redusere inntaket av salt i befolkningen gjennom det såkalte Saltpartnerskapet. Samarbeidet er nå videreført i Intensjonsavtalen 2022-2025. Forskningsstiftelsen Fafo har nylig publisert en sluttrapport for Saltpartnerskapet 2019-2021 - Framdrift og måloppnåelse. Det er tidligere utarbeidet en tilsvarende rapport for 2015-2018.

Rapporten konkluderer med at Saltpartnerskapet har oppnådd mye siden starten i 2015. Det understrekes at reduksjon av salt er en prosess som må få ta tid. Det er små og gradvise endringer som må til for å lykkes og for at forbrukeren skal venne seg til og akseptere mindre saltsmak. - Resultatene viser at matbransjen har arbeidet systematisk og målrettet med dette i mange år. Saltreduksjon er et utfordrende arbeid som må gjøres med omtanke. Ut over å gi smak til maten, er saltet også viktig for å ivareta mattrygghet i tillegg til nødvendige funksjonelle og prosesstekniske egenskaper, sier Karlsen.

Fafos undersøkelse viser også at matbransjen verdsetter samarbeidet høyt. Hovedmotivasjonen for de fleste er å bidra til god folkehelse som en del av bedriftens samfunnsansvar.

- Å redusere salt i maten, er ingen enkel oppgave som matbransjen har tatt på seg sammen med helsemyndighetene. På vegne av produsentene av mat og drikke, er vi i NHO Mat og Drikke overbevist om at en samarbeidsavtale mellom myndighetene og aktørene i matbransjen er en god måte å jobbe på. Det er bra at samarbeidet om saltreduksjon er videreført i Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, sier Anna Karlsen.

Ønsker du og bedriften din å gjøre en forskjell for folkehelsen?

Les mer om hvordan din bedrift kan bli med i Intensjonsavtalen

Her kan du lese mer om Saltpartnerskapet. 

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: