Et høyt saltinntak fører til økt blodtrykk og høyt blodtrykk. Dette er én av de viktigste risikofaktorene for redusert folkehelse. - Den betydelige innsatsen mat- og drikkeindustrien legger ned i arbeidet for å redusere saltinnholdet i maten de produserer har derfor stor betydning, sier fagsjef matpolitikk Anna Karlsen.
Sluttrapport fra Fafo
Fra 2015 til 2021 har Helsedirektoratet, matprodusenter, serveringsbransjen, bransje- og næringsorganisasjoner, FoU-miljøer og interesseorganisasjoner samarbeidet om å redusere inntaket av salt i befolkningen gjennom det såkalte Saltpartnerskapet. Samarbeidet er nå videreført i Intensjonsavtalen 2022-2025. Forskningsstiftelsen Fafo har nylig publisert en sluttrapport for Saltpartnerskapet 2019-2021 - Framdrift og måloppnåelse. Det er tidligere utarbeidet en tilsvarende rapport for 2015-2018.
Rapporten konkluderer med at Saltpartnerskapet har oppnådd mye siden starten i 2015. Det understrekes at reduksjon av salt er en prosess som må få ta tid. Det er små og gradvise endringer som må til for å lykkes og for at forbrukeren skal venne seg til og akseptere mindre saltsmak. - Resultatene viser at matbransjen har arbeidet systematisk og målrettet med dette i mange år. Saltreduksjon er et utfordrende arbeid som må gjøres med omtanke. Ut over å gi smak til maten, er saltet også viktig for å ivareta mattrygghet i tillegg til nødvendige funksjonelle og prosesstekniske egenskaper, sier Karlsen.
Fafos undersøkelse viser også at matbransjen verdsetter samarbeidet høyt. Hovedmotivasjonen for de fleste er å bidra til god folkehelse som en del av bedriftens samfunnsansvar.
- Å redusere salt i maten, er ingen enkel oppgave som matbransjen har tatt på seg sammen med helsemyndighetene. På vegne av produsentene av mat og drikke, er vi i NHO Mat og Drikke overbevist om at en samarbeidsavtale mellom myndighetene og aktørene i matbransjen er en god måte å jobbe på. Det er bra at samarbeidet om saltreduksjon er videreført i Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, sier Anna Karlsen.
Ønsker du og bedriften din å gjøre en forskjell for folkehelsen?
Les mer om hvordan din bedrift kan bli med i Intensjonsavtalen
Her kan du lese mer om Saltpartnerskapet.