I høringsutkastet presenteres seks kostråd. Dette er halvparten så mange råd som i dag. Alle matvaregruppene fra tidligere kostråd er inkludert og omtales i de seks nye rådene – det er ingen matvaregrupper som er utelatt i anbefalingene, men det er endringer i hvilke matvaregrupper som fremheves og hvor mye det anbefales å spise.
Etter en rask gjennomgang har NHO Mat og Drikke notert seg følgende endringer i utkast til nye kostråd sammenlignet med dagens råd:
- Ny anbefaling om å velge mest mat fra planteriket.
- Det er en økning i anbefalingen om inntak av frukt, grønnsaker og bær fra 500 gram per dag, til 500-800 gram per dag.
- Økt fokus på at belgfrukter kan inngå som en del av et sunt kosthold.
- Det er tatt inn flere perspektiver knyttet til mat, som måltidsglede og det å ta seg tid til å spise.
- Mengdeanbefalingen for rødt kjøtt har blitt justert ned fra maksimalt 500 gram i uken, til maksimalt 350 gram i uken.
- Ordlyden for anbefaling om prosessert kjøtt har blitt noe strengere, fra en anbefaling om å begrense inntaket, til å spise minst mulig av alle typer bearbeidede kjøttprodukter.
- Anbefalt daglig inntak av fullkorn har økt fra 70-90 gram per dag, til minst 90 gram per dag.
- Meieriprodukter har gått fra å ha en anbefaling om et generelt daglig inntak, til to til tre porsjoner hver dag, dette tilsvarer 3,5-5 dl melk eller meieriprodukter.
- Planteoljer hadde tidligere ingen mengdeanbefaling. I nye kostråd anbefales et inntak på omtrent 25 gram per dag av planteoljer, eller tilsvarende mengde fra myke margariner.
- Fysisk aktivitet utgår som eget kostråd, men er fremdeles en selvstendig anbefaling fra Helsedirektoratet. I utkastet til nye kostråd understrekes også viktigheten av balanse mellom inntak og forbruk av energi.
- Hvert råd inneholder også en praktisk omtale av hva som vil være gode klima- og miljøvalg innenfor rådet, samt begrunnelse for dette. Miljødirektoratet er ansvarlig for omtalen av klima- og miljømessig påvirkning av kostrådene i samråd med Helsedirektoratet. Omtalen baseres på NNR 2023 og eventuelle andre kilder Miljødirektoratet vurderer som relevant.
- Nå skal vi bruke tiden frem mot høringsfristen til å lese gjennom forslaget grundig, slik at vi kan komme med gode og gjennomtenkte innspill fra mat- og drikkenæringen, sier Anna Maria Karlsen, fagsjef i matpolitikk i NHO Mat og Drikke. Hun oppfordrer også medlemsbedrifter til å ta kontakt dersom de har spesifikke kommentarer eller innspill de mener NHO Mat og Drikke bør ta med i høringsuttalelsen. – Disse innspillene vil jeg gjerne ha i god tid slik at uttalelsen kan ferdigstilles før 17. mai og pinse, altså helst før den13. mai, avslutter Karlsen.
Du finner høringsutkastet på Helsedirektoratets nettsider