Nasjonale kostråd: Høringsutkastet er klart

Publisert

Samling av råvarer

Foto: Lisa Westgaard / Tinagent

Den 22. mars la Helsedirektoratet ut høringsutkastet til de reviderte, nasjonale kostrådene for god helse og gode liv. Høringsfristen er satt til den 20. mai og de endelige kostrådene blir presentert på Arendalsuka den 15. august.

I høringsutkastet presenteres seks kostråd. Dette er halvparten så mange råd som i dag. Alle matvaregruppene fra tidligere kostråd er inkludert og omtales i de seks nye rådene – det er ingen matvaregrupper som er utelatt i anbefalingene, men det er endringer i hvilke matvaregrupper som fremheves og hvor mye det anbefales å spise.

Etter en rask gjennomgang har NHO Mat og Drikke notert seg følgende endringer i utkast til nye kostråd sammenlignet med dagens råd:

  • Ny anbefaling om å velge mest mat fra planteriket.
  • Det er en økning i anbefalingen om inntak av frukt, grønnsaker og bær fra 500 gram per dag, til 500-800 gram per dag.
  • Økt fokus på at belgfrukter kan inngå som en del av et sunt kosthold.
  • Det er tatt inn flere perspektiver knyttet til mat, som måltidsglede og det å ta seg tid til å spise.
  • Mengdeanbefalingen for rødt kjøtt har blitt justert ned fra maksimalt 500 gram i uken, til maksimalt 350 gram i uken.
  • Ordlyden for anbefaling om prosessert kjøtt har blitt noe strengere, fra en anbefaling om å begrense inntaket, til å spise minst mulig av alle typer bearbeidede kjøttprodukter.
  • Anbefalt daglig inntak av fullkorn har økt fra 70-90 gram per dag, til minst 90 gram per dag.
  • Meieriprodukter har gått fra å ha en anbefaling om et generelt daglig inntak, til to til tre porsjoner hver dag, dette tilsvarer 3,5-5 dl melk eller meieriprodukter.
  • Planteoljer hadde tidligere ingen mengdeanbefaling. I nye kostråd anbefales et inntak på omtrent 25 gram per dag av planteoljer, eller tilsvarende mengde fra myke margariner.
  • Fysisk aktivitet utgår som eget kostråd, men er fremdeles en selvstendig anbefaling fra Helsedirektoratet. I utkastet til nye kostråd understrekes også viktigheten av balanse mellom inntak og forbruk av energi.
  • Hvert råd inneholder også en praktisk omtale av hva som vil være gode klima- og miljøvalg innenfor rådet, samt begrunnelse for dette. Miljødirektoratet er ansvarlig for omtalen av klima- og miljømessig påvirkning av kostrådene i samråd med Helsedirektoratet. Omtalen baseres på NNR 2023 og eventuelle andre kilder Miljødirektoratet vurderer som relevant.

- Nå skal vi bruke tiden frem mot høringsfristen til å lese gjennom forslaget grundig, slik at vi kan komme med gode og gjennomtenkte innspill fra mat- og drikkenæringen, sier Anna Maria Karlsen, fagsjef i matpolitikk i NHO Mat og Drikke. Hun oppfordrer også medlemsbedrifter til å ta kontakt dersom de har spesifikke kommentarer eller innspill de mener NHO Mat og Drikke bør ta med i høringsuttalelsen. – Disse innspillene vil jeg gjerne ha i god tid slik at uttalelsen kan ferdigstilles før 17. mai og pinse, altså helst før den13. mai, avslutter Karlsen.

Du finner høringsutkastet på Helsedirektoratets nettsider

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: