NHO Mat og Drikkes høringsinnspill til nye kostråd

Publisert

Bilder av råvarer

Bildebank NHO MD, Matvarer Norge. Foto: Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

NHO Mat og Drikke har levert et omfattende innspill til formuleringen av nye kostråd. Nå er det opp til Helsedirektoratet å sluttføre arbeidet.

Et sunt og balansert kosthold gir et godt grunnlag for et langt liv med god helse og trivsel. De nasjonale kostrådene gir konkrete anbefalinger om hva vi bør spise. Kostrådene danner også grunnlag for politikken på folkehelseområdet.

-Kostrådene påvirker rammebetingelsene for produksjon av mat og drikke og gir føringer for produktenes sammensetning og næringsinnhold. Å bidra til god helse i befolkningen er en del av samfunnsansvaret i mat- og drikkenæringen som prioriteres høyt i NHO Mat og Drikke. Derfor har vi levert et omfattende innspill på vegne av næringen til utkastene til nye kostråd i Helsedirektoratets nylig avsluttede høring, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Matbransjen og helsemyndighetene har blant annet inngått et gjensidig og forpliktende samarbeid gjennom intensjonsavtalen for et sunnere kosthold 2022-2025 der formålet er å få flere i befolkningen som har et balansert kosthold i tråd med kostrådene. For å lykkes med de felles målsetningene er det viktig at kostrådene er lette å forstå og motiverende å følge. Dette var også et viktig budskap i NHO Mat og Drikkes innlegg da Helsedirektoratet arrangerte et rådslag om formulering av nye råd i januar 2024.

NHO Mat og Drikkes hovedpunkter til utkastet til kostråd er:

  • Det er positivt at antall kostråd er redusert fra dagens elleve til seks. Rådene er formulert på en måte som i større grad fremhever matgleden. Det kan virke mer motiverende for forbrukerne. Samtidig fremgår det tydelig at et godt kosthold kan settes sammen på mange ulike måter.
  • Omtale av klima og miljø under hvert råd gir etterlatt inntrykk at klima- og miljømessig bærekraft er integrert i kostrådene. NHO Mat og Drikke mener dette ikke er i tråd med oppdraget fra Helse- og omsorgsdepartementet om å basere kostrådene på helseeffekter.
  • Det er en vesentlig mangel at rapporten til Vitenskapskomitéen for mat og miljø med beregninger og vurderinger av om utkastet til kostråd dekker behovet for essensielle næringsstoffer som flere grupper i befolkningen kan få for lite av, ikke var ferdigstilt og offentlig tilgjengelig mens høringen pågikk. Denne vurderingen er særlig viktig ettersom det i utkastet til kostråd er foreslått endringer i mengdeanbefalinger for matvarer som er gode kilder for blant annet jern, jod, kalsium og vitamin B12.
  • Kostrådene må være kunnskapsbaserte og det det må være godt samsvar mellom styrken i kunnskapsgrunnlaget i de nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR2023) og hvordan de norske kostrådene formuleres, og hvilke anbefalinger de gir om daglig eller ukentlig inntak av de ulike matvarene.
  • Merkeordninger for sunnere matvalg, slik som Nøkkelhullet, må fremheves for alle relevante matvarekategorier, både for råvarer og sammensatte og spiseklare produkter som inngår i et norsk kosthold.
  • NHO Mat og Drikke forventer at Helsedirektoratet i tillegg til de skriftlige rådene utarbeider nye grafiske og visuelle fremstillinger av rådene som er lett å forstå og kan brukes i kommunikasjon.

- Mat- og drikkenæringen legger ned et betydelig arbeid for å bidra til mer bærekraftige matsystemer. Vi mener imidlertid at utkastene til omtaler av klima og miljøvalg for hvert enkelt kostråd fremstår som normative, og dermed skaper usikkerhet og debatt om i forhold til målkonflikter med andre sentrale politikkområder innen bærekraft. Dette er uryddig, sier Petter Haas Brubakk. 

De nye norske kostrådene blir presentert som en del av Arendalsukas hovedprogram på torsdag den 15. august kl. 12.30.

Les hele høringssvaret til NHO Mat og Drikke her: 240519 Høringsuttalelse Nasjonale kostråd 2024_NHO Mat og Drikke_publ nettside.pdf

Helsedirektoratets prosess og alle innsendte høringssvar kan følges her: Nasjonale kostråd - Helsedirektoratet

Mer bakgrunn om temaet finner du her:

Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold (nhomd.no)

Revideringen av norske kostråd har startet (nhomd.no)

Nasjonale kostråd: Høringsutkastet er klart (nhomd.no)

Nasjonale kostråd - Helsedirektoratet

Dette bør du spise! - Arendalsuka

- Viktig avklaring om de nye kostrådene (nhomd.no)

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.
  • Petter Haas Brubakk
  • Administrerende direktør
  • Pressebilder

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: