De siste årene har det i økende grad blitt en diskusjon rundt bruken av begrepene prosessering eller "ultraprosessering" i forbindelse med mat og drikke og hva disse begrepene egentlig betyr.
Oftest blir prosessering tillagt verdier som "usunt", "lureri" og "noe farlig og ukjent som matindustrien driver med". Som bevis på usunn og såkalt "ultraprosessert mat" vises det gjerne til iskrem, chips, kjeks og godteri, men også til suppeposer, fabrikkbakt brød og fruktyoghurt brukes som eksempler.
Det er ingen faglig uenighet om at produkter som snacks eller annet som er tilsatt mye fett, sukker eller salt, først og fremst tilhører fest og feiring og ikke skal være hverdagsmat. Det er likevel viktig at folk ikke villedes til å tro at det er bearbeidingen/prosesseringen i seg selv som gjør produktet mindre sunt, men at det er sammensetningen av ingrediensene i sluttproduktet som er avgjørende for næringsinnholdet og dermed for hvor sunn eller usunn maten er. Om et produkt er sunt eller usunt handler om hvilke råvarer som benyttes og hvordan man prosesserer, ikke grad av prosessering.