Åpenbare feilslutninger fra WHO Europa

Publisert

Bilder av råvarer

Foto: Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

- Å anklage matindustrien for å ønske å "ta livet av" kundene sine, er å sette hele problemet på hodet, sier Petter Haas Brubakk i forbindelse med publiseringen av en ny rapport fra WHO Europa som knytter ultraprosessert mat, tobakk, alkohol og fossile brensler til millioner av dødsfall hvert år.

I rapporten som ble lagt frem onsdag 12. juni 2024 påstår WHO Europa at disse produktene årlig bidrar til 2,7 millioner dødsfall i Europa og Sentral-Asia.

-Vi er sterkt kritiske til hvordan WHO Europa ordlegger seg i denne debatten og ikke minst at de velger å se bort fra det faglige grunnlaget som foreligger blant annet i NNR2023-rapporten. Problemet med overvekt og livsstilssykdommer er et komplekst samfunnsproblem og løses ikke med denne typen karakteristikker. Vi trenger en mer konstruktiv debatt og tilnærming enn det WHO her legger opp til.

Krever systematisk tilnærming

I Norge har helsemyndighetene og matbransjen over mange år samarbeidet om å legge til rette for at flest mulig kan ha et kosthold i tråd med kostrådene. - Intensjonsavtalen om et sunnere kosthold har identifisert konkrete og ambisiøse målsetninger som skal når i fellesskap. Avtalepartene har anerkjent at folkehelseutfordringene på kostholdsområdet krever systematisk tilnærming og samarbeid på tvers av samfunnssektorer for å kunne løses, sier Brubakk.

Brubakk viser til at det er bred enighet om at et kosthold med for mye salt, sukker og fett øker risikoen for livsstilssykdommer. - Det viktigste man kan gjøre for helsen sin er å redusere inntaket av mettet fett, salt og tilsatt sukker og øke inntaket av frukt, bær og grønnsaker, fisk og grove kornprodukter. Dette fremgår tydelig både av de eksisterende norske kostrådene og i Helsedirektoratets forslag til reviderte kostråd som var på høring tidligere i vår, sier han.

Ikke omforent vitenskapelig definisjon

I rapporten pekes det på ultraprosessert mat som en av fire faktorer som bidrar til å redusere folkehelsen. - Dessverre tar ikke WHO Europa hensyn til at det ikke finnes noen omforent faglig og vitenskapelig definisjon av hva ultraprosessert mat er. De nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR2023) som ble lagt frem i juni 2023 konkluderte med at det ikke er vitenskapelig grunnlag til å gi noen anbefaling om inntak av ultraprosessert mat. Det pekes på at kategorien er svært grov, ikke tar hensyn til matens næringsverdi og at den inkluderer en rekke matvarer som ikke har negative helseeffekter og som derfor kan inngå i et sunt kosthold. Dette har også Helsedirektoratet lagt til grunn i forslaget til nye nasjonale kostråd, sier Brubakk.

Brubakk understreker at det er sammensetningen av ingrediensene i sluttproduktet som er avgjørende for næringsinnholdet og dermed for hvor sunn eller usunn maten er. - At et produkt har høyt sukker-, salt- eller fettinnhold eller lavt kostfiber-, protein- eller vitaminnivå, handler om hvilke råvarer som benyttes og hvordan man prosesserer, ikke grad av prosessering, avslutter han.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: