Selv om det ikke er en særlig forverring fra forrige undersøkelse i desember 2021, er det likevel langt unna markedssituasjonen og optimismen for bare et par måneder siden.
Mat- og drikkebedriftene er påvirket av både koronatiltak, reguleringer og andre forhold i økonomien. Over halvparten av de spurte medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke har blitt varslet om forsinkelse eller kansellering fra sine leverandører i løpet av de siste fire ukene, og 43 prosent har opplevd kanselleringer eller lavere etterspørsel. Blant industribedriftene har hele 60 prosent blitt varslet om forsinkelse eller kansellering fra leverandør, og over halvparten opplever lavere etterspørsel eller kansellering av ordre.
- Vi ser at en stor andel bedrifter opplever problemer med kanselleringer, leveranser, sykefravær og uforutsigbarhet, som følge av koronaviruset og regjeringens tiltak. Dette skaper brems i hele verdikjeden, og gjør det vanskelig å drive bedrift, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.
Brubakk trekker også frem at de økte energiprisene er en utfordring for mange bedrifter. I undersøkelsen kommer det frem at 17 prosent av industribedriftene forventer å måtte redusere produksjonsvolumet dersom strømprisene holder seg like høye som i dag. -Dette er en illustrasjon på alvoret i situasjonen, sier han.
- Den vanligste kontrakten for bedrifter utenom kraftkrevende industri er knyttet til spotprisen. Dermed har tusenvis av bedrifter blitt like overrumplet som husholdningene av høstens eksplosive prisvekst. Den gjør det vanskelig å budsjettere riktig, planlegge produksjon og finne rett utsalgspris, og legger sten til byrden i en allerede presset verdikjede. Det må sikres trygghet for bedriftene, slik at de kan opprettholde viktige, verdiskapende arbeidsplasser over hele landet, sier Brubakk.
Her finner du oppdaterte nøkkeltall og fakta om norsk mat- og drikkenæring.
Les mer om NHOs siste medlemsundersøkelse.