Det er særlig de økte energikostnadene knyttet til strøm og transport som bekymrer bedriftene og bidrar til kraftige økninger i produksjonskostnadene. Tall fra SSB viser at også økte kostnader på importvarer som er viktige for foredling og produksjon her i landet det siste året. Medlemsundersøkelsen fra NHO for tredje kvartal 2021 viser videre at knapphet på frakttilbud og økte fraktpriser har også bidratt til å øke kostnadene på mange innsatsfaktorer.
– Mange medlemsbedrifter melder at summen av alle disse faktorene knyttet til bl.a. gjødsel, emballasje, mel og sukker fører til betydelige økte produksjonskostnader. Det er høy vareetterspørsel på verdensmarkedet, og det påvirker hele verdikjeden for mat og drikke også i Norge. Markedet fungerer best med forutsigbare og stabile rammer, men usikkerheten etter pandemien er fortsatt til stede. Dessverre ser denne situasjonen ut til å vedvare fremover, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.