- Kan hjelpe mindre bedrifter, men øker konkurransevridningen

Publisert

En rekke mat- og drikkeprodusenter har fått mangedoblet energikostnadene sine. Med et tak i støtteordningen fra regjeringen på 3,5 millioner kroner er det kun de minste bedriftene som vil kunne oppleve det som en avlastning. De mellomstore og store bedriftene vil fortsatt slite, og konkurransevridningen øker ytterligere. (Illustrasjonsfoto). Foto: Ilja C. Hendel

- Det er isolert sett bra at regjeringen omsider varsler at den vil foreslå tiltak som kan avhjelpe situasjonen med mangedoblede energikostnader for mat- og drikkeprodusenter. Men med et lavt tak på 3,5 millioner kroner vil ordningen bare ha betydning for mindre bedrifter, og vil kunne utgjøre en viktig forskjell for dem. Dessverre er ordningen for begrenset til at den vil kunne få reell betydning for mellomstore og store bedrifter. Det vil øke konkurransevridningen ytterligere, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Mat- og drikkeprodusentene står derfor overfor en usedvanlig krevende høst, fordi energikostnadene kommer på toppen av kostnadsøkninger på andre områder og fordi prisene i dagligvarehandelen først skal reguleres fra 1. februar neste år, sier Brubakk.

Konkurransevridningen er spesielt krevende

Brubakk sier at konkurransevridningen som oppstår mellom de fem prissonene i Norge er spesielt krevende for mange mat- og drikkeprodusenter. - Regjeringens forslag til ordning vil øke konkurransevridningen mellom små og store bedrifter. Det er i seg selv svært uheldig. Regjeringen burde derfor ha gått videre med en ordning som også kunne avlastet disse bedriftene, sier han. - Matvareforsyning er en kritisk samfunnsfunksjon. Derfor er det uheldig for så vel verdiskaping og arbeidsplasser som for stabiliteten i produksjonen, at myndighetene ikke prioriterer hensynet til de mellomstore og store mat- og drikkeprodusenter, sier Brubakk.

Gunstige fastprisavtaler må på plass

Regjeringen foreslår å avslutte ordningen ved årsskiftet. Brubakk understreker at det i så fall er et premiss at et nytt og velfungerende fastprisregime er på plass fra 1. januar. - En ordning med gunstige fastprisavtaler må være på plass fra 1. januar. Det vil være avgjørende for mange mat- og drikkeprodusenter at denne ordningen viser seg å gi betydelige lavere strømkostnader enn i dag, avslutter han.

Her finner du pressemeldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: