-Et nødvendig politisk initiativ

Publisert

Lansering

Fra venstre Anne Berit Aker Hansen (forbundsleder Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund), Petter Haas Brubakk (adm.dir NHO Mat og Drikke), Nils Kristen Sandtrøen (landbruks -og matminister) og Ann-Beth Freuchen (konsernsjef TINE SA). Foto: Landbruks- og matdepartementet

-Regjeringens veikart gir en helhetlig retning for landets største fastlandsindustri, mener NHO Mat og Drikke, men peker på tre faktorer som kan hemme næringens utvikling.

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen presenterte 16. juni 2025 regjeringens veikart for landbruksbasert næringsmiddelindustri. Veikartet tar for seg problemstillinger som arbeidskraft, konkurransekraft, grønn omstilling og andre spesifikke temaer for den landbruksbaserte næringsmiddelindustrien.

I presentasjonen la Sandtrøen vekt på at næringsmiddelindustrien er en viktig industri for å sikre god matforsyning og beredskap i Norge, samtidig som den også er viktig for sysselsetting og verdiskaping i hele landet. - Industrien har selv gitt innspill på problemstillinger langs hele verdikjeden, og vil være i førersetet for å nå målet om en robust, innovativ og markedsrettet industri, sa Sandtrøen i en pressemelding i forbindelse med lanseringen.

-Viktig milepæl for næringen
Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, holdt et innlegg under lanseringen og understreket at veikartet er en milepæl for mat- og drikkenæringen. - Dette veikartet gir retning for hvordan myndighetene vil legge til rette for videre utvikling av en næring som er helt avgjørende for befolkningen og verdiskapingen

I følge Landbruks- og matdepartementet supplerer supplerer veikartet industrimeldingen ved å gjennomgå utfordringer som er spesielle for landbruksbasert industri. Veikartet konsentrerer seg om seks nøkkelområder:

  • Råvarer, selvforsyning og matvareberedskap
  • Marked og konkurransekraft
  • Grønn omstilling
  • Arbeidskraft, utdanning og rekruttering
  • Forskning, utvikling og innovasjon
  • EØS-regelverk  

Ikke en næring man kan ta for gitt
Til tross for at næringen har en sterk posisjon, advarer Brubakk mot at det utvikler seg en passiv holdning i og om en næring hvor etterspørselen stort sett er ganske stabil.- Vissheten om at det alltid vil være behov for mat og drikke kan føre til at både bedrifter og myndigheter lener seg for langt tilbake, sa han.

Han trakk også frem den utbredte myten om at norsk næringsmiddelindustri er skjermet fra konkurranse. -Det er så feil som det kan bli. Norske forbrukere er pris- og kvalitetsbevisste, og konkurransen i dagligvaremarkedet er beinhard – både fra utenlandske aktører og fra grensehandel, sa han.

Tre varselflagg
Veikartet tar opp flere kritiske områder som selvforsyning, konkurransekraft, grønn omstilling, forskning og utvikling. Brubakk berømmer regjeringen for å sette dette på dagsorden, men advarer mot faktorer som kan underminere næringens videre vekst. Helt på tampen løftet han frem tre konkrete utfordringer som kan svekke Norges mat- og drikkeproduksjon:

  1. Markedsføringsforbudet: Brubakk uttrykte bekymring for det varslede forbudet mot markedsføring av enkelte matvarer overfor ban og unge, noe som vil ramme norske produsenter hardere enn utenlandske konkurrenter. - Hvis politiske tiltak undergraver norske bedrifters konkurransekraft, mister dette veikartet raskt sin verdi, sa han.
  2. Uforutsigbare rammebetingelser: Mangel på langsiktig politisk forutsigbarhet var et annet poeng som ble trukket fre : - Bedrifter investerer ikke i Norge hvis rammebetingelsene oppleves som ustabile. Norge er også konkurranseutsatt som vertsnasjon for investeringer.
  3. Rekrutteringsutfordringer: Mangel på kvalifisert arbeidskraft er en stor barriere for vekst. - Dette må løses hvis næringen skal ha en robust fremtid, understreket han.

Til tross for disse bekymringene, roste Brubakk Landbruks- og matdepartementet for arbeidet med veikartet. -Det er ingen som har kommet noen vei med bare et kart. Dette veikartet må brukes til å utforme helhetlig og forutsigbar politikk – og det ser vi frem til å bidra til, avsluttet han. 

Her kan du laste ned veikartet. 

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: