Totalberedskapsmeldingen er lagt frem

Publisert

Sekker med gjødsel og en traktor.

Fra produksjon på Huseby Gård. Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

Regjeringen vil gjennomføre en risiko-, sårbarhets- og beredskapsanalyse av norsk matforsyning og legge til rette for økt samarbeid mellom nordiske land om matsikkerhet og matberedskap. Samtidig skal selvforsyningsgraden, arealet av matproduserende jord og beredskapslagring av korn økes.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl la fredag 10. januar 2025 frem Totalberedskapsmeldingen for Stortinget. I meldingen pekes det blant annet på at regjeringen vil:

  • Utrede behovet for, og innretning på, et underliggende og sektornøytralt apparat på forsyningssikkerhetsområdet.
  • Legge til rette for økt samarbeid med nordiske land om matsikkerhet og matberedskap.
  • Bygge opp beredskapslagringen av matkorn til tre måneders forbruk, øke graden av selvforsyning av jordbruksvarer og sikre et sterkt jordvern.
  • Redusere avhengigheten til andre land når det gjelder kritiske varer eller funksjoner.
  • Sikre et godt samarbeid om forsyningssikkerhet med allierte og nære strategiske partnere.
  • At Nærings- og fiskeridepartementet skal ha ansvaret for å koordinere arbeidet med forsyningssikkerhet på tvers av sektorer, knyttet til varer og tjenester innenfor næringsberedskapslovens virkeområde.

Regjeringen legger til grunn at det å styrke forsyningssikkerheten, herunder matsikkerheten, skjer gjennom stabil tilgang på varer og tjenester som er avgjørende for samfunnets motstandskraft. Svikt i forsyningslinjene kan påvirke evnen til å opprettholde kontinuitet på kritiske samfunnsområder, sivil evne til å understøtte militær innsats, og det enkelte lokalsamfunns og den enkelte borgers evne til å ta vare på seg selv under kriser, skriver regjeringen i meldingen.

- Beredskap for krisesituasjoner sikres gjennom å styrke og opprettholde evnen til både produksjon, import, distribusjon og omsetning av matvarer i en normalsituasjon. Det betyr at vi må ha en lønnsom mat- og drikkenæring som gjennom kontinuerlig produksjon opprettholder og videreutvikler kunnskapen om landbruk, matproduksjonsteknikker og næringsmiddelteknologi. Samtidig må systemene være fleksible nok til å kunne omstilles ved behov, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk.

Regjeringen viser også til at koronapandemien og krigen i Ukraina har synliggjort sårbarheter i de globale forsyningslinjene, og vil på bakgrunn av dette fortsette arbeidet med å styrke Norges egenforsyning av mat.

- En stor del av næringsmiddelindustrien er basert på norsk jordbruksproduksjon og er lokalisert rundt i distriktene. Det er derfor bra at regjeringen legger vekt på økt egenforsyning, sier Brubakk.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: