Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl la fredag 10. januar 2025 frem Totalberedskapsmeldingen for Stortinget. I meldingen pekes det blant annet på at regjeringen vil:
- Utrede behovet for, og innretning på, et underliggende og sektornøytralt apparat på forsyningssikkerhetsområdet.
- Legge til rette for økt samarbeid med nordiske land om matsikkerhet og matberedskap.
- Bygge opp beredskapslagringen av matkorn til tre måneders forbruk, øke graden av selvforsyning av jordbruksvarer og sikre et sterkt jordvern.
- Redusere avhengigheten til andre land når det gjelder kritiske varer eller funksjoner.
- Sikre et godt samarbeid om forsyningssikkerhet med allierte og nære strategiske partnere.
- At Nærings- og fiskeridepartementet skal ha ansvaret for å koordinere arbeidet med forsyningssikkerhet på tvers av sektorer, knyttet til varer og tjenester innenfor næringsberedskapslovens virkeområde.
Regjeringen legger til grunn at det å styrke forsyningssikkerheten, herunder matsikkerheten, skjer gjennom stabil tilgang på varer og tjenester som er avgjørende for samfunnets motstandskraft. Svikt i forsyningslinjene kan påvirke evnen til å opprettholde kontinuitet på kritiske samfunnsområder, sivil evne til å understøtte militær innsats, og det enkelte lokalsamfunns og den enkelte borgers evne til å ta vare på seg selv under kriser, skriver regjeringen i meldingen.
- Beredskap for krisesituasjoner sikres gjennom å styrke og opprettholde evnen til både produksjon, import, distribusjon og omsetning av matvarer i en normalsituasjon. Det betyr at vi må ha en lønnsom mat- og drikkenæring som gjennom kontinuerlig produksjon opprettholder og videreutvikler kunnskapen om landbruk, matproduksjonsteknikker og næringsmiddelteknologi. Samtidig må systemene være fleksible nok til å kunne omstilles ved behov, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk.
Regjeringen viser også til at koronapandemien og krigen i Ukraina har synliggjort sårbarheter i de globale forsyningslinjene, og vil på bakgrunn av dette fortsette arbeidet med å styrke Norges egenforsyning av mat.
- En stor del av næringsmiddelindustrien er basert på norsk jordbruksproduksjon og er lokalisert rundt i distriktene. Det er derfor bra at regjeringen legger vekt på økt egenforsyning, sier Brubakk.