Den økonomiske politikken setter premissene for skatte- og avgiftsnivået, energipolitikken og næringspolitikken. Samtidig påvirker den sentrale faktorer som blant annet rentenivået, valutakurs, arbeidsmarkedet, offentlige investeringer og konjunktursituasjonen. Innenfor rammene av den økonomiske politikken må bedriftene i mat- og drikkenæringen kontinuerlig styrke sin konkurransekraft og produktivitet for å holde tritt med utviklingen i markedet. Bedriftene konkurrerer på kvalitet, kostnadsnivå, innovasjonsevne, omstillingsevne og teknologiintensitet. En forutsigbar økonomisk politikk er avgjørende for investeringer, risikovillighet og konkurranseevnen til norsk mat- og drikkenæring.
NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt organisasjon som arbeider for økt og lønnsom produksjon av mat og drikke innenfor stabile økonomiske rammer, og organisasjonen arbeider for en stabil og forutberegnelig økonomisk politikk, med et skatte- og avgiftsnivå som er tilpasset mat- og drikkenæringens internasjonale konkurransesituasjon.
NHO Mat og Drikke fremmer medlemmenes interesser blant annet gjennom kontakt med politikere og embetsverk, dialog med andre viktige samarbeidspartnere og interessenter, gjennom høringsinnspill, utredinger og utspill i den offentlige debatten. Som medlemsstyrt organisasjon har medlemsbedriftene avgjørende innflytelse på hvilke posisjoner som NHO Mat og Drikke skal fremme overfor politikere og myndigheter.