Grensehandelsbarometer endelig på vei

Publisert

SSB skal utarbeide ny grensehanedlsstatistikk_ Foto:Lukas fra Pexels

SSB skal utarbeide ny grensehanedlsstatistikk_ Foto:Lukas fra Pexels.

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har inngått en femårig avtale med Statistisk sentralbyrå (SSB) om å utvikle en ny og forbedret grenshandelsstaistikk. -Dette er en viktig milepæl i arbeidet med å redusere grensehandelen. Politikken må bygges på best mulig kunnskap og analyser bygget på fakta, ikke antagelser, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Under behandlingen av meldingen om konkurransen i dagligvaresektoren, ba et enstemmig Storting bad regjeringen utarbeide et permanent grensehandelsbarometer. Det nye oppdraget til SSB er en oppfølging av dette vedtaket.

NHO Mat og Drikke har lenge etterlyst en bedre og mer omfattende måling av grensehandelen, slik man lenge har gjort iblant annet i Danmark. -Det er bra at SSB nå er i gang med å produsere det første i rekken av et permanent grensehandelsbarometer. sier Brubakk. Barometeret må utvikles over tid, og må kartlegge hvor stor grensehandelen er, hva nordmenn grensehandler og vurdere hvordan dette påvirker produksjon og salg av mat- og drikke i Norge, sier Brubakk

Ulike rapporter fra Sverige og Norge gir et til dels varierende bilde av volumet og omfanget av grensehandelen mellom Sverige og Norge. SSBs grensehandelstatistikk fra 2019 antyder at grensehandelen lå i overkant av 16 milliarder kroner det året, mens SSBs pilotundersøkelse fra januar 2020 antyder at grensehandelen lå betydelig høyere i 2019. En svensk rapport som HUI-Research har produsert bl.a. på oppdrag fra Västra Götaland og Värmland i Sverige, antyder at grensehandelen i 2019 lå på om lag 28 milliarder svenske kroner.  -Så store avvik også blant solide kilder understreker behovet for et troverdig og grundig norsk grensehandelsbarometer, sier Brubakk

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: