Urolig for at Norgespris gir økte strømpriser

Publisert

Rørsystem på et bryggeri.

Foto: Ilja C. Hendel

NHO Mat og Drikke er urolig for at regjeringens forslag om Norgespris kan bidra til økte strømpriser for næringslivet.

I slutten av januar lanserte regjeringen Norgespris på strøm, et forslag som gikk ut på å tilby husholdningene strøm til fastpris, nærmere bestemt 40 øre/kWh (eksklusiv mva.). Ordningen foreslås å dekke både boliger og fritidsboliger. Regjeringen la 10. mars 2025 frem detaljene i forslaget, og disse er nå sendt på høring med frist 21. april 2025.

I følge regjeringen er målet med ordningen å gi trygghet og skape forutsigbarhet for forbrukernes strømutgifter. Norgespris er valgfritt og vil bli et alternativ til dagens strømstøtteordning. Dette betyr at de som ikke velger Norgespris fortsatt vil få støtte tilsvarende dagens strømstøtteordning for husholdninger. Planen er at Norgespris skal tre i kraft fra 1. oktober 2025.

NHO Mat og Drikke er urolig for at Norgespris er utformet på en slik måtet at den ikke gir husholdningene insentiver til energisparing, noe som på sikt kan bidra til å øke prisene på strøm for næringslivet:

- Slik den politiske debatten er nå forstår vi at Regjeringen leter etter gode tiltak for forbrukerne. Regjeringen begrunner forslaget med at norske husholdninger trenger økt trygghet og forutsigbarhet i en tid med volatile og tidvis svært høye priser, men det gjør også næringslivet. Vi er derfor urolige for at insentivene i markedet for energisparing og kraftutbygging svekkes ved at ordningen for husholdninger vil drive prisene i markedet opp, og dermed slå ut i økte priser for bedriftene. Dette vil kunne gjøre det enda mer krevende for bedriftene i næringsmiddelindustrien som allerede sliter med høye og varierende strømpriser. NHO Mat og Drikkes foreløpige vurdering er derfor at forbrukstaket bør settes så lavt som mulig, nettopp for å styrke insentivene til energieffektivisering og fleksibelt forbruk, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.

Sletnes mener at det derfor er viktig at politiske vedtak knyttet til husholdningene er grundig og godt utredet, slik at de ikke gir ytterligere negative konsekvenser for næringslivet.

Noen av detaljene knyttet til avtalen ser slik ut:
  • Prisen på avtalen skal justeres én gang i året. Nivået på 40 øre/kWh skal gjelde fra 1. oktober 2025 til 31. desember 2026.
  • Prisjustering skal ta utgangspunkt i prisbildet for strøm framover, og sikre en stabil og forutsigbar pris.
  • Det foreslås et forbrukstak på enten 3 000, 4 000 eller 5 000 kWh per måned for boliger, og 500, 1 000 eller 1 500 kWh per måned for fritidsboliger.
  • Når du inngår en avtale om Norgespris, er du bundet frem til 31. desember i det året. Hvis du inngår avtalen i oktober eller senere i 2025, varer avtalen til 31. desember 2026.
  • Regjeringen legger opp til at nettselskapene skal administrere ordningen.
  • Det foreslås at Norgespris og dagens strømstøtteordning i første omgang skal gjelde ut 2029. 
  • I NHO Mat og Drikkes kvartalsrapport for 4. kvartal 2024 kan du lese mer om hvordan høye strømpriser skaper usikkerhet for bedriftene. 

Les mer om regjeringens forslag til Norgespris her

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: