- Mat- og drikkenæringen er avhengig av import av innsatsfaktorer og utstyr til matproduksjon. En kraftig økning av statsbudsjettets utgiftsside slik vi ser nå vil bidra til økte produksjonskostnader og uforutsigbarhet i mat- og drikkeprodusentenes rammevilkår, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
Siden 2020 har mat- og drikkenæringen opprettholdt en stabil og høy produksjon, og til tross for urolige verdikjeder og kostnadssjokk har bedriftene kommet seg gjennom krisene. Den vanskelige situasjonen er imidlertid ikke over, og flere matprodusenter har betydelige økte produksjonskostnader med lavere overskudd og svekkede resultater.
Brubakk sier at den økte bruken av oljepenger som foreslått er i strid med regjeringens målsettinger fra fremleggelsen av Statsbudsjettet i oktober 2022, om stabilitet og forutberegnelighet i økonomien. - I den situasjonen norsk og europeisk økonomi nå står i, burde regjeringen i revidert nasjonalbudsjett foreslå løsninger som demper inflasjons- og kostnadspresset, styrker valutakursen og dermed gir stabilitet i rammevilkårene, avslutter han.
Les mer om regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett her.