Hjelp til korrekt merking
Korrekt merking av mat er mer krevende enn man kan tro. En ny sjekkliste fra Mattilsynet kan være en god hjelp på veien.
Korrekt merking av mat er mer krevende enn man kan tro. En ny sjekkliste fra Mattilsynet kan være en god hjelp på veien.
Alle som produserer, importerer eller omsetter matvarer har ansvar for å merke matvaren riktig og i tråd med regelverket. De generelle reglene finnes i matinformasjonsforskriften. I tillegg finnes det egne bestemmelser for en rekke matvaregrupper.
- Overordnet er det krav om at merkingen skal være korrekt, gi tilstrekkelig informasjon og ikke villede forbrukeren, sier Anna Maria Karlsen, fagsjef for matpolitikk i NHO Mat og Drikke.
Karlsen forteller at det er mange krav til merking av mat og det kan være lett å bomme på noe - glemme én eller flere opplysninger eller gi opplysningene på gal måte. - De årlige tilsynskampanjene til Mattilsynet, kalt "Merkesjekken", finner hvert år feil blant produktene som inngår i tilsynet. Feil på ingrediensliste, allergenmerking og næringsdeklarasjon har vist seg å være blant gjengangerne. Feilene har ofte vært små, og har sjelden medført risiko for helsefare for forbrukeren, men feil er likevel feil og skal unngås, sier hun.
Etter initiativ fra NHO Mat og Drikke har Mattilsynet nå laget en ny og oversiktlig veileder kalt "Matmerking – Kort om merking av matvarer, med sjekkliste". Denne skal gi en lett tilgjengelig innføring i de obligatoriske merkekravene. - Som navnet tilsier inneholder den også en sjekkliste som kan brukes som verktøy for å kvalitetssikre merkingen på egne produkter. Veilederen inneholder ikke all informasjon om mer avanserte merkekrav, og det vil fortsatt være forventet at man setter seg inn de delene av regelverket som er relevant for egne produkter, men ved å bruke sjekklisten er målet at man i hvert fall skal kunne unngå de mest opplagte feilene, sier Karlsen.
NHO Mat og Drikke er spent på hvordan Mattilsynets nye sjekkliste tas imot av brukerne i næringen: - Vi hører gjerne fra dere dersom dere har erfaringer å dele, eller forslag til forbedringer.
Karlsen legger til at det også er nyttig å kjenne til at EU-kommisjonen nylig har lansert databasen FLIS - "Food Labelling Information System". - Her skal man raskt kunne finne frem til informasjon om de obligatoriske EU-merkekravene på hele 23 ulike språk. Norge skal også være i dialog med Kommisjonen for å kunne koble oss til basen på et senere tidspunkt, avslutter hun.
Les mer om Mattilsynets ulike veiledere for korrekt matmerking
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?