Oppfølging av EUs Emballasjeforordning

Publisert

Nærbilde samlebånd.

Bilder fra mat- og drikkeproduksjon - serie tatt i 2022. Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

I april ble det enighet i Europaparlamentet om den nye Emballasjeforordningen (PPWR). I den norske debatten har det særlig vært lagt vekt på kravene til ombruksemballasje i PPWR og konsekvenser dette vil kunne ha for pantesystemet.

Målet med PPWR er å redusere forbruket av emballasje som ikke er nødvendig, og bevege all emballasjebruk i en bærekraftig retning. I forordningen stilles det blant annet krav om at 10 prosent skal være ombruksemballasje innenfor drikkevare. Teksten gjennomgår nå en språklig og juridisk kontroll før den endelig vedtas og notifiseres mot slutten av året.

Ombruksemballasje for drikkevare er en løsning som ble forlatt til fordel for bruk av resirkulert materiale i 2014. EUs nye krav til ombruksemballasje kan dermed bety at Norge må reetablere et system for mottak, vask, transport og pant av ombruks drikkeflasker. Drikkevarebransjen er bekymret for om de nye kravene vil gi dårligere løsninger for klima og miljø enn dagens løsning, samt medføre betydelige kostnadsøkninger for drikkevareprodusenter, dagligvarebutikkene og forbrukerne.  

Forordningen er omfattende og komplisert, og NHO Mat og Drikke arbeider nå med å få en bedre forståelse av det nye regelverket, herunder også hvilke muligheter som ligger i å videreføre det norske systemet med bruk av resirkulert materiale dersom forordningen trer i kraft.

NHO Mat og Drikke har i samarbeid med Bryggeriforeningen etablert en bred arbeidsgruppe bestående av representanter fra drikkevarebransjen, produsentansvarsselskap og organisasjonene som i dialog med myndighetene søker å få et klarere bilde av hvilket handlingsrom som foreligger med det nye regelverket.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: