Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

Utdanning og kompetanse

Mat-, drikke- og bionæringen er i omstilling og i vekst. Det grønne skiftet og ny teknologi stiller krav til kompetanse og vedlikehold av eksisterende kompetanse i bedriftene.

(Denne siden er sist oppdatert 03.10.2024)

To av tre bedrifter i NHO Mat og Drikke oppgir å ha et udekket kompetansebehov. Aldrende arbeidsstyrke, synkende ungdomskull og manglende søkning til de yrkesfaglige utdanningene, understreker alvoret. I tillegg er det et økende behov for høyere utdannet arbeidskraft, som fagskolekandidater og ingeniører.

NHO Mat og Drikke arbeider for å sikre medlemsbedriftene tilstrekkelig tilgang på rett kompetanse. Dette innebærer å arbeide for at innretningen på det offentlige utdanningssystemet er i tråd med bransjenes behov, at ungdom og nyutdannede oppfatter mat-, drikke- og bionæringene som attraktive karriereveier, sikre at det finnes relevante tilbud for livslang læring og kompetanseheving av de medarbeiderne som finnes i næringene og bidra til at bedriftene tar disse i bruk.

NHO Mat og Drikke jobber for medlemmenes interesser blant annet gjennom kontakt mot myndighetene, ved kontakt med skoleeiere, bedrifter og opplæringskontorer, og gjennom ulike kompetanseprosjekter.  

  • Er du medlem og har innspill til vår politikk?
  • Da vil vi gjerne høre fra deg. Send en e-post til Espen Lynghaug:

Aktuelle saker:

  1. Lokalbedrifter kan redde skoletilbud

    Fylkeskommunenes økonomi er presset og gir kutt i utdanningstilbud over hele landet. Også matindustrien rammes, men det kan nytte å kjempe!

  2. En mer praktisk skole

    NHO Mat og Drikke mener at en mer praktisk skole vil gi en mer variert, inkluderende og motiverende skole for alle elever i alle fag.

Aktuelle høringsinnspill:

  1. Høringsinnspill til Meld. St. 34 "En mer praktisk skole"

    NHO Mat og Drikke mener at en mer praktisk skole vil gi en mer variert, inkluderende og motiverende skole for alle elever i alle fag, noe meldingen også understreker.

  2. Forslag om endring i forskrift om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlig kontrakter

    NHO Mat og Drikke støtter regjeringens arbeid med å utarbeide en Norgesmodell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser.

  3. Utdannings- og forskningskomiteen - statsbudsjettet 2024

    Her finner du NHO Mat og Drikkes innspill til utdannings- og forskningskomiteen i forbindelse med statsbudsjettet 2024.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Portrettfoto av Lynghaug

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: