Vil ha bransjeprogram for hele mat- og måltidsbransjen

Publisert

Bilder fra mat- og drikkeproduksjon - serie tatt i 2022. Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

Hele verdikjeden for mat og drikke har gått sammen og nominerer seg selv når regjeringen utlyser midler til igangsetting av bransjeprogram for kompetanseutvikling.

- En samlet mat- og måltidsbransje står overfor store omstillinger drevet av klimaendringer, bærekraftskrav og teknologiutvikling. Dette har ført til et økende behov for både spesialisert kunnskap, breddekunnskap og helhetlig forståelse. Kompetansebehovet i verdikjedene er stort, med krav om både teoretisk og praktisk kunnskap, samtidig er det mange som mangler formell utdanning og kompetanse, sier Espen Lynghaug i NHO Mat og Drikke som er en av de syv arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene som har samlet seg bak søknaden. I tillegg til NHO Mat og Drikke har NHO Service og Handel, NHO Reiseliv, Virke, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Fellesforbundet og Parat signert søknaden.

Verdikjedebasert kompetanseutvikling
I et nytt, felles bransjeprogram for mat- og måltidsbransjen vil man ha mulighet til å tildele midler til dekning av felles kompetansebehov, eventuelt med tilpasning til enkeltbransjene som matindustri, reiseliv, restauranter og institusjoner. I tillegg kan man lyse ut midler for å dekke spesifikke kompetansebehov i enkeltbransjer, for eksempel i matindustrien.

Flere av bransjene som nå har gått sammen har tidligere hatt egne, vellykkede bransjeprogram, som for eksempel mat- og drikkevareindustrien som brukte over 60 millioner til kompetanseutvikling i tre år fra 2020. Ved å tenke verdikjedebasert kompetanseutvikling vil myndighetene og vi kunne utnytte midlene bedre, da det er kostbart å utvikle nye utdanningstilbud.

Renominerer jordbruk-, skogbruk og gartneri
I samarbeid med Negotia og Fellesforbundet renominerer NHO Mat og Drikke Bransjeprogrammet for jordbruk-, skogbruk- og gartnerinæringen. -Dette er en næring hvor det fortsatt er et behov for kompetanseheving. Dette bransjeprogrammet er inne i sitt siste år, og har nettopp tildelt 11,5 millioner kroner til nye kompetansetilbud. Det har vist seg vanskelig å få midler til en videreføring av programmene ut over tre år, men vi forsøker, så setter vi vår lit til at dette kommer i statsbudsjettet for 2025, sier Lynghaug.

Hva er bransjeprogram for kompetanseutvikling?
Bransjeprogrammene er korte etter- og videreutdanningstilbud som retter seg mot ansatte og arbeidsledige i bransjer med særlige behov for kompetanseheving. De er et spleiselag der staten betaler for at videregående opplæring, fagskoler, høyskoler og universiteter skal drive og utvikle relevante tilbud, mens bedrifter og ansatte investerer tid til å delta. All utdanning i bransjeprogrammene skal være gratis for deltagerne. Bransjeprogrammene varer normalt i tre år og deler ut inntil 15 millioner kroner til utvikling og gjennomføring av kurs og utdanning i definerte enkeltbransjer.

Et kriterium for valg av bransjeprogram i denne omgangen er i hvor stor grad bransjeprogrammet vil bidra til å styrke de prioriterte områdene regjeringen beskriver i utsynsmeldingen.

Regjeringen prioriterer følgende i utdannings- og kompetansepolitikken sin fremover:

  • kompetanse som er nødvendig for et høyproduktivt og konkurransedyktig næringsliv
  • kompetanse som er nødvendig for å gjennomføre det grønne skiftet
  • kompetanse som er nødvendig for å ha gode velferdstjenester i hele landet og for å håndtere den demografiske utviklingen, balansert opp mot behovet for arbeidskraft i andre sektorer i samfunnet.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Portrettfoto av Lynghaug
  • Espen Lynghaug
  • Spesialrådgiver kompetanse og utdanningspolitikk
  • Pressebilder

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: