- Mange bransjer vil ha utfordringer med å ta inn lærlinger til høsten. Den delen av mat- og drikkenæringen som har mulighet til det, bør derfor nå bidra og ta inn så mange lærlinger de kan, sier Espen Lynghaug i NHO Mat og Drikke.
Lynghaug sier at selv om heller ikke mat- og drikkenæringen er uberørt av koronakrisen, og noen er hardt preget av situasjonen, er det likevel slik at hver enkelt bedrift nå bør ta en intern gjennomgang og vurdere muligheten for å ta inn så mange lærlinger som mulig.
- Det er særlig to grunner til dette: For det første har mange av bransjene i mat- og drikkenæringen behov for arbeidskraften. For det andre vil sannsynligvis mange andre bransjer i øvrig prosessindustri, i service- og serveringsbransjen ha langt større utfordringer med å ta ansvar for lærlinger denne høsten, sier han.
- Det er ikke sikkert at alle ungdommene ønsker å omstille seg til en læreplass i matindustrien, men de må få tilbudet, og mange kommer nok til å takke ja, sier Lynghaug. Han legger til at seks av ti bedrifter i NHO Mat og Drikke melder om et udekket kompetansebehov, særlig gjelder dette fagarbeidere. - Nå har vi en mulighet til å gjøre noe med dette, samtidig som vi tar et samfunnsansvar, sier han.
Kan hjelpe ungdom med å fullføre sin fagutdanning i beslektet fag
Innen restaurant- og matfagene er det for eksempel over 1000 ungdommer som har søkt om læreplass i kokkefaget. Disse holder nå på å fullføre Vg2 Kokk- og servitørfag. -Det er dessverre stor sannsynlighet for at en god del av disse vil ha vanskeligheter med å få læreplass i restaurant- og serveringsbransjen til høsten, forteller Lynghaug.
Han sier at Vg2 Kokk- og servitørfag i utgangspunktet er "feil" utdanningsprogram for en læreplass i matindustrien. Utdanningene er likevel så beslektet at det skal lite yrkesteori til for å dekke de hullene disse elevene har i sin utdanning i løpet av læretiden. Ved inngåelse av lærekontrakt må fylkeskommunen stille opp med den "restteorien" disse lærlingene behøver. Også innen de tekniske yrkesfagene vil det kunne bli et større tilfang av søkere til læreplass i mat- og drikkenæringen, understreker Lynghaug.
Hvordan gå frem videre?
Lynghaug oppfordrer bedrifter som ser en mulighet for å ta inn flere lærlinger i matrelaterte eller produksjonstekniske fag om å henvende seg til opplæringskontorene i eget fylke, alternativt fagopplæringsavdelingene i fylkeskommunen. NHO Mat og Drikke vil arbeide ovenfor sentrale myndighetene for at det legges til rette for å sluse ungdom fra beslektede fag og bransjer inn der hvor det finnes læreplasser, i form av ekstratilskudd til opplæring, kurs for yrkesteori, instruktøropplæring for nye lærebedrifter og annet.