Ingen matnasjon uten fagarbeidere
Rekrutteringskampanje, kompetansekrav til karriereveiledere og krav til fagbrev i serveringsbransjen er blant forslagene fra utvalget om rekruttering til mat- og måltidsbransjen
Rekrutteringskampanje, kompetansekrav til karriereveiledere og krav til fagbrev i serveringsbransjen er blant forslagene fra utvalget om rekruttering til mat- og måltidsbransjen
Mandag 15. februar leverte det regjeringsoppnevnte utvalget sin rapport til landbruks- og matministeren. Rapporten inneholder 24 forslag; blant annet en femårig nasjonal rekrutteringskampanje, lovfestet kompetansekrav til karriereveiledere i skolen og krav til fagbrev, alternativt bransjestandard i serveringsbransjen.
- Jeg er fornøyd med at matindustrien har fått en så stor plass i rapporten, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. -En velfungerende matindustri er avgjørende for verdikjeden for mat og drikke, og det krever at bedriftene har tilstrekkelig tilgang på kompetanse. Nå må myndighetene og bransjen selv i fellesskap ta ansvaret for å følge opp tiltakene som er foreslått i rapporten, sier han.
Det er også matministeren enig i, og hun er bekymret for sviktende rekruttering til mat- og måltidsbransjen. – Jeg er glad for at utvalget er så tydelig på ansvaret både utdanningsmyndigheter og bransjen selv har for rekrutteringen til denne bransjen. Nå ser jeg fram til å følge opp forslagene fra utvalget i samarbeid med bransjen og andre myndigheter, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Innen 2030 skal Norge bli en matnasjon og regjeringen ønsker å lage en strategi for dette. En forutsetning for å nå målet er god kompetanse gjennom hele verdikjeden for mat. Det betyr at vi må sikre oss en langsiktig rekruttering til matindustrien, institusjoner, restauranter og reiseliv, altså hele mat- og måltidsbransjen. "Mat- og måltidsbransjen" er en samlebetegnelse for de utdanningstilbud, virksomheter, institusjoner og yrkesgrupper som er involvert i verdikjeden for mat, fra matindustri og lokal/småskala bearbeiding til restaurant- og institusjonsbord.
Spesialrådgiver for kompetanse og utdanning Espen Lynghaug, har representert NHO Mat og Drikke i utvalget.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?